Trianoni emlékezés: visszaállítják az országzászlót Derecskén

Trianoni emlékezés: visszaállítják az országzászlót Derecskén
Derecske – A hazával szemben kötelességünk van – szólított fel mindenkit felekezeti és pártállás nélkül Bakó István polgármester a helyi református templomban, ahol a beszédmondás mellett istentisztelettel, verssel és koszorúzással emlékeztek meg az országot megcsonkító trianoni eseményekről. Fegyverneki Gergő tudósítása.

A megye számos településén, így Derecskén is megemlékeztek a trianoni békediktátum 90. évfordulójáról június 4-én. A megemlékező istentisztelet fél 6-kor kezdődött, amikor Varga Zoltán lelkipásztor figyelmeztetett: a pénz primitív imádata vitte a nagyhatalmasokat Trianon palotájába, azonban – ahogy fogalmazott – ne feledjük, a Biblia nem egy történelemkönyv, hanem maga az élet könyve, amely többek között azt is megmutatja, a becsületes ember hogyan álljon helyt egy ilyen méltatlan helyzetben.

Támogatni a fiatalokat

Ezt követően Bakó István polgármester beszédében elmondta: ma a Kárpát-medence, és talán a világ sok ezer templomában, kultúrházában, főterén emlékeznek, hogy 90 éve írták alá a hazánkat megcsonkító trianoni békeszerződést. Egyúttal kijelentette, nem lesz szokványos szónok: nem kíván sem harsogni, sem keseregni. Ehelyett kifejtette, baj van a történelemszemléletünkkel, hiszen hajlamosak vagyunk a történelmet egy állandó dolognak tekinteni, holott csak egy dolog állandó: a változás. Elég csupán egy általános iskolás történelematlaszt fellapoznunk ahhoz, hogy észre vegyük: a világ, tíz, húsz, ötven éve átrajzolódik. Mint mondta, a változást sok erő okozhatja, éppen ezért az állam és az önkormányzatok egyik fő feladata támogatni a fiatalokat és az őket segítő időseket, hogy mindenki tisztességesen nevelje fel gyermekét, mert kötelességünk van a hazával szemben. Az egybegyűltek előtt a városfő bejelentette: egyik ilyen feladatának tekinti a településen visszaállítani az országzászlót mindenféle szovjet, EU-s és amerikai lobogó nélkül.

Szavai után Katonáné Ferencz Éva, a Bocskai István Általános Iskola és AMI magyar szakos tanára Sajó Sándor Magyarnak lenni című versét szavalta el, majd a templomkertben álló I. világháborús trianoni emlékműnél az önkormányzat, egyház, pártok, intézmények, civilszervezetek elhelyezték a megemlékezés koszorúit, miközben a székely himnuszt is elénekelték.

Vasárnap is emlékeznek

Nem ez volt az egyetlen rendezvény a városban. Bár június 4-e a nemzeti összetartozás napjának lett titulálva, és Derecskén a 2010-es év az összefogás esztendejének van meghirdetve, mégis a Jobbik Magyarországért Mozgalom derecskei alapszervezete úgy döntött: ők vasárnap délután két órakor emlékeznek meg a 90 évvel ezelőtti eseményekről, szintén a templomkertben. Mohácsi László református lelkipásztor és Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni polgármester-jelöltje fog beszédet tartani a koszorúzás előtt.

Fegyverneki Gergő