Trianon 90.: fáklyás felvonulásés és kerekasztal beszélgetés

Bár hivatalosan csak hétfőn szavazta a nemzeti összetartozás emléknapjává a trianoni békediktátum napját a országgyűlés, Debrecenben a vársovédő és -szépítő egyesület révén immár tizedik éve fáklyás felvonulással emlékezhetünk meg az évfordulóról.

Nincs ez másképp idén, a 90 éves jubileum alkalmából sem, melynek kapcsán nemcsak a már megszokott felvonuláson vehetnek részt az érdeklődők, hanem egy a békediktátumhoz kapcsolódó rendezvénysorozaton is.

– Mint ahogyan azt már megszokhatták, idén is fáklyás felvonulással emlékezünk a trianoni döntést megelőző este. Június 3-án 19 órakor az Egyetem térről indul a menet a laktanyához, ahol megkoszorúzzuk a 3. honvéd gyalogezred emléktábláját. Azt követően átvonulunk a Bem téri Magyar fájdalom szobrához, ahol Jókai Anna, Kossuth-díjas írónő valamint Medveczky Géza, egyesületünk volt vezetője is beszédet mond – tájékoztatott Karácsonyi György. A Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület elnöke továbbá arról is beszélt, a tíz évvel ezelőtti Trianon 80 éve című egykori DAB Székházbeli kerekasztal-beszélgetést is „megismétlik”.

– Szombaton tíz órától Trianon és az Európai Unió címmel rendeztünk kerekasztal-beszélgetést a Református Kollégium dísztermében, melyen részt vesz Dr. Hörcsik Richárd, a Fidesz-KDNP képviselője, a Debreceni Hittudományi Egyetem oktatója, Kiss Dénes, a Trianon Társaság vezetője, Molnár Géza ökológus, aki már a tíz évvel korábbi beszélgetésen is jelen volt, továbbá Dr. Kiss László, a Magyarok Világszövetségének helyi elnöke – részletezte a programot, melyet a városvédő egyesület a Trianon Társasággal, a Brankovics István Alapítvánnyal és a Magyarok Világszövetségével közösen szervezett.