Transzplantáció holland módra – Neves vendég az egyetemen

Transzplantáció holland módra – Neves vendég az egyetemen
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A Leideni Egyetem Transzplantációs Centrumának vezetője tartott elméleti és gyakorlati kurzust a debreceni Transzplantációs Tanszék sebészeinek.

Andrzej Baranski, az európai donorsebészeti mesterkurzus hivatalos szervezője az Eurotransplant által is akkreditált kétnapos szakmai továbbképzésén Nemes Balázs tanszékvezető meghívására olyan ismerteket adott át a debreceni szakembereknek, amelyeket például Oxfordban is oktatnak. A kurzus elméleti anyaga bonctermi gyakorlattal is kiegészült, így az újonnan elsajátított műtéti technikák gyakorlati alkalmazására is lehetőség nyílt.

A Leideni és a Debreceni Egyetem közötti együttműködés részeként fiatal debreceni orvosok Hollandiában tanulmányozhatják az ottani transzplantációs központ működését, és a szervátültetés sikerét növelő műtéti technikákat is megtanulhatják. A Debreceni Egyetem Sebészeti Intézetének Transzplantációs Tanszékéről egy sebész már élt is ezzel a lehetőséggel, és nyolc hónapot töltött a Leideni Egyetemen.

A holland intézményben évente mintegy 45 máj-, 35 hasnyálmirigy- és 160 veseátültetést végeznek, utóbbiak fele pedig élődonoros vesetranszplantáció. Hollandiában a dialízisre járó betegek 80 százaléka szerepel a veseátültetési várólistán, míg ez az arány az Eurotransplant tagországokban átlagosan 35-40 százalék, hazánkban azonban csupán 12-15 százalék. A professzor szerint a számottevő különbségnek szemléletbeli oka van: Hollandiában az emberek minél aktívabb élet szeretnének élni, amire veseátültetést követően minden esélyük megvan, ám a dialízis hetente több órára ágyhoz köti a betegeket. A Leideni Egyetemen 76 éves volt a legidősebb vesedonor, ám a transzplantációs központ vezetője kifejtette, hogy nem az életkor, hanem a vese állapota számít a szervátültetés során. A professzor azt is elmondta, hogy a veseátültetés hosszabb távon olcsóbb, mint a dialízis, és arról is szólt, hogy Hollandiában úgynevezett donorkártyával rendelkezik a lakosság arról, hogy mely szerveik átültetését engedélyezik. Hazánkban a feltételezett beleegyezés elve működik, hasonlóan például Spanyolországhoz.

Nemes Balázs hozzátette: a művesekezelésben részesülők esélye a szív- és érrendszeri halálozásra 4-6-szor magasabb, mint a veseátültetésen átesett betegeké. A tanszékvezető úgy véli, a veseátültetés azért is nagyon hatékony gyógymód, mert az ezzel kapcsolatos költségek a műtét utáni második évtől kezdve jelentősen alacsonyabbak, mint a művesekezelésé.

A vendégelőadó a kurzus végeztével tehetségesnek, rendkívül elhivatottnak és motiváltnak értékelte a debreceni transzplantációs sebészeket, akikkel a jövőben is szívesen dolgozik együtt a transzplantáció fejlesztésért.

– Debreceni Egyetem –