Transzplantáció és terhesség? – Hármasikereket is szült már szívátültetett nő, tehát nem lehetetlen

Transzplantáció és terhesség? – Hármasikereket is szült már szívátültetett nő, tehát nem lehetetlen
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A javuló ellátás és a korszerű gyógyszerek miatt évről évre több a szervátültetés hazánkban – derült ki a szívtranszplantáltak szombaton tartott találkozóján Debrecenben. Dr. Balogh Orsolya klinikai szakorvos egy olyan témával érkezett az eseményre, amelynek kérdéseivel sokat ostromolják, s mondandója valójában nem csak az újszívesekre érvényes.

Sok esetben sajnos már igen fiatal életkorban számításba kell venniük az orvosoknak a transzplantáció lehetőségét, ha betegeik életéről van szó. Természetesen nagy százalékban érinti ez a tény a fogamzóképes nőket is, akik közül sokan szeretnének betegségük ellenére gyermeket vállalni. Korábban nem vizsgált adatok feldolgozása után arra a következtetésre jutottak a Semmelweis Egyetem kutatói és munkatársaik, hogy a családalapítás igenis lehetséges ebben az esetben is, habár a terhesség mint állapot, nem veszélytelen. Ahhoz, hogy a várandósság problémamentes legyen, fokozott körültekintésre és együttműködésre van szükség a gondozó orvos és a kismama részéről egyaránt.

Vannak sikerek

1954. december 23-án Bostonban történt meg az első valóban sikeres veseátültetés egypetéjű ikrek között. Az ikerpár egyike ezt követően egészséges kisbabát szült. Mondhatjuk, ő szerencsés volt, hiszen sajátjával teljesen azonos szervet kapott. 1988-ban pedig, két évvel szívátültetése után is egészséges gyereket szült egy nő – sorolta dr. Balogh Orsolya. Az Egyesült Királyság és USA adataiból tudjuk (ott már a 90-es évektől vezették), milyen kimenetelűek lettek a bekövetkezett terhességek.


z

Dr. Balogh Orsolya kardiológus | Fotó: Matey István


– Két fontos tényt kell leszögezni: az átültetés utáni első évben ne legyen terhesség, és ha szeretnének babát, lehetőleg tervezett legyen a várandósság, mert sajnos azok fele nem az, így nem lehet felkészülni a várható szövődményekre – mondta a klinikai szakorvos. Kiemelte, mivel nincs beidegződése az új szívnek, teljesen más gyógyszereket kell adni érzéstelenítéskor is, nagyobb a koraszülés esélye. Ráadásul ez esetben tiltott szer a mikofenolsav, ami az immunszupresszió (immunrendszer elnyomása) miatt kell. A terhesség önmagában is nagyobb szívterheléssel jár, de biztató, hogy a tapasztalat szerint jól adaptálódik az új szerv. Tudni kell viszont, hogy szövődmények nagy eséllyel várhatóak, és a kilökődés veszélye is megvan. Fontos megjegyezni, hogy érdemes tudatában lenni a szívbetegség esetleges genetikai meghatározottságában, mert öröklődhet. A transzplantált férfiak nemzése előtt is célszerű a vizsgálat, sőt a mesterséges megtermékenyítés, hogy a megfelelő nemzőanyagot ki tudják választani.

HBN–BB


Kimenetelük

106 terhességet vizsgáltak, ezek közel fele nem volt tervezett. 66 élve szülés történt. 40 százalékban terápiás vagy spontán abortusszal végződött a várandósság. A megszületett babák 40 százaléka koraszülött, kis súlyú volt, korai halálozás nem lépett fel. Két esetben ugyanúgy szívbeteg lett a baba, mint anyja. Négy esetben születési rendellenességgel jött a világra a kicsi (mikofenolsav okán). Két anya elhunyt, az egyik 9 hónap múlva a terhesség utáni elfajulás miatt.

hirdetés