Transparency International: Mélyponton Magyarország korrupciós megítélése

A régiós átlagnál is rosszabb lett Magyarország korrupciós megítélése a Transparency International felmérése szerint.

A nemzetközi szervezet szerint egy átfogó korrupcióellenes stratégiára lenne szükség elsősorban, illetve átláthatóbb közbeszerzési törvényre és a párt- illetve kampányfinanszírozásra vonatkozó szabályozás módosítására.

Jelentősen romlott Magyarország korrupciós megítélése

Jelentősen romlott Magyarország korrupciós megítélése a Transparency International legfrissebb felmérése szerint – jelentette be kedd délelőtti sajtótájékoztatóján Alexa Noémi, a szervezet hazai ügyvezető igazgatója. A szakemberek egy 0 és 10 közötti skálán értékeltek 178 országot világszerte, minél nagyobb az érték, annál csekélyebb az adott államban a korrupció. Magyarország a legutóbbi felmérés óta 0,4 pontot esett vissza és így most 4,7-es átlagot ért el. Ezzel az összes vizsgált ország közül az 50-ik, míg az Unió tagállamai között a 18-ik helyen áll. Alexa Noémi kiemelte, hogy most először rosszabb Magyarország értéke a régiós átlagnál.

A szervezet felmérése azt mutatta, hogy az üzleti szektor véleménye romlott jelentősen, tehát a piac türelmetlen és mihamarabbi hatékony fellépést vár a kormánytól. A mutatót rontották az elmúlt időszak korrupciós botrányai és az elszámoltatások hiánya is.

Alexa Noémi elmondása szerint a javuláshoz egy átfogó, antikorrupciós stratégiára lenne szükség. Emellett a közbeszerzési törvény módosítása is javíthatna az ország megítélésén, hiszen most a tenderek 65-75 százaléka korrupcióval érintett egy felmérés szerint. A Trasnparency International emellett továbbra is sürgeti a párt- és kampányfinanszírozásra vonatkozó törvény módosítását, illetve átláthatóbb és hatékonyabb bírósági rendszert tartanának szükségesnek.

A 178 országot érintő felmérésen a legjobb eredményt egyébként Dánia, Új-Zéland és Szingapúr érte el, míg a leginkább korrupcióval érintett országok Afganisztán, Mianmar és Szomália.

– Független Hírügynökség –