Tragédia Debrecenben: mindketten hibáztak, egyikük belehalt

Akt.:
A fotó a baleset helyszínén készült
A fotó a baleset helyszínén készült - © Fotó: HBN
Debrecen – Vádemelést tett az ügyészség a tanítóképzőnél történt halálos baleset miatt.

Próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtaná és eltiltaná a közúti járművezetéstől az ügyészség azt a tehersofőrt, aki júniusban halálra gázolt egy kerékpáros nőt Debrecen belvárosában. A délutáni órákban a tanítóképzőnél történt tragédia miatt halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében emeltek vádat a férfi ellen, ugyanakkor a kerékpáros is szabályt szegett.

A vádlott a Péterfia utcán várakozott a piros lámpánál, hogy jobbra, a Hunyadi János utcára kanyarodhasson. A vádirat szerint a biciklis ekkor tűnt fel a teherautó jobb oldala és a járdaszegély közötti egyméteres „folyosóban”, és a vezetőfülke mellett állt meg. A zöldre mindkét jármű megindult, de a vádlott csupán az elinduláskor jelezte jobbra kanyarodási szándékát, amikor a sértett már nem észlelhette. A fokozatosan gyorsuló, csaknem egyenes haladó – holttérben maradó – kerékpáros a kanyarodó gépkocsi bal elejéig jutott, és csaknem átért előtte, amikor azonban összeütközött annak bal elejével, és a kerékpár a teherautó alá fordult. A nő az egyik hátsó kerék alá került és elhunyt.

Bár a kerékpáros is közrehatott a balesetben, hiszen még egyenes haladást feltételezve sem előzhette volna meg jobbról az elinduló gépjárművet, a vádirat szerint a férfi felelőssége is tetten érhető. Ugyanis akadálytalanul észlelhette volna a jobbról mellé érkező biciklist, illetve ha már elindulása előtt jelzi kanyarodási szándékát, a sértett annak megfelelően közlekedhetett volna.

HBN


Szóljon hozzá Facebookon!