Trafikrablás a Bem téren széklábbal, konyhakéssel: megvan az ítélet

Akt.:
Trafikrablás a Bem téren széklábbal, konyhakéssel: megvan az ítélet
© Illusztráció: Matey István, archív
Debrecen – Jelentősen enyhítette a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék annak a két fiatalembernek az első fokon hozott ítéletét, akik késsel és széklábbal próbálták meg kirabolni a Bem téri dohánytrafikot tavaly áprilisban. Az ítélet jogerős.

Jókor volt jó helyen az a két rendőr, akik tavaly áprilisban két trafikrablón ütöttek rajta a Bem téren. A fiatalok a maszkot az utcán lényegében előttük húzták a fejükre, majd az üzletbe lépve a bevételt követelték az eladótól. Néhány másodperc múltán azonban odaértek az egyenruhások, és elkapták őket. A két fiatalember ügyében szerdán másodfokon is ítélet született.


tr21

A hétfői tárgyaláson | Fotó: Derencsényi István


Felfegyverkezve, társtettesként elkövetett rablás bűntettének kísérlete miatt B. József első fokon 9 és fél év, míg társát 7 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték, ugyanakkor a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék enyhítette a büntetést: 6 és fél, illetve 4 és fél évet kell a rácsok mögött eltölteniük. A bíróság a döntését azzal indokolta, hogy az első fokon született határozat kiszabásakor nem kellő súllyal értékelték az enyhítő körülményeket: mert bár az elkövetők koruk alapján felnőttek számítottak, mégsem tekinthetők kiforrott személyiségeknek – magyarázta dr. Hutkai Marianna tanácsvezető. Szintén enyhítő körülményként értékelték azt is, hogy a vádlottak részletes, egybehangzó beismerő vallomásokat tettek. Azt a korábban súlyosító körülményként kezelt tényt pedig, miszerint a sértettben komoly félelmet keltettek, másodfokon – jogi fordulattal élve – tényállási elemként vették figyelembe, ez azonban nem befolyásolhatja a büntetés kiszabását.A tárgyaláson B. József esetében – aki rablás és lopás miatt 2014 szeptemberében szabadult – a korábban felfüggesztett 8 hónapos szabadságvesztésének utólagos, fiatalkorúak fogházában letöltendő végrehajtását is elrendelték. A vádlottak 2015. április 23. óta előzetesben vannak, ezt az időt is beleszámítják a kiszabott büntetésükbe. A felmerült 30 ezer forintos bűnügyi költséget – akik a szerdai tárgyaláson sem kívántak jelen lenni – fele-fele arányban kell megfizetniük.

HBN–VK