Továbbra sincs azonnali fagykárveszély

Akt.:
Továbbra sincs azonnali fagykárveszély
© Illusztráció: Matey István
Debrecen – A kertészeti szakemberek szerint a havazás sem ártott egyelőre a gyümölcsösnek.

Hiába tréfált meg bennünket hóval az április, egyelőre mégsem tesz kárt a gyümölcsfákban a zord időjárás. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. tudományos tanácsadója szerint a hosszú aszály után a gyümölcsfáknak még jól is jöhet a nedvesség.

Kisugárzási veszély

A szakember azonban felhívja a figyelmet a kisugárzási fagyveszélyre, mert ha hirtelen kiderül az ég, akkor fagyra lehet számítani, különösen, ha száraz légtömeg is érkezik. Ha kitisztul az idő és szélcsend van, a gazdáknak szükségük lesz a védekezésre. Az áprilisban szokatlan havazás ellenére egy kis szerencsével megúszhatjuk a fagykárokat a gyümölcsösben. Amíg ugyanis a víz és hó együtt van jelen a fákon, addig a szokatlan időjárás nem okozhat károkat. Nagyobb baj akkor keletkezhet, ha kitisztul az ég, megáll a szél és a levegő hőmérséklete nulla fok alá csökken.

Vagy füstöléssel…

A fagy ellen füstöléssel vagy a gyümölcsfák alá helyezett viaszgyertyákkal védekezhetnek a kerttulajdonosok, ezzel ugyanis meleg légpárnát képezhetnek a fák körül. A melegítő gyertyákat még akkor kell meggyújtani, amikor pozitív a hőmérséklet, tehát plusz fél vagy plusz egy fok van. Egészen addig kell használni őket, amíg a fagyveszély fennáll” – figyelmeztetett Apostol János, a társaság tanácsadója. A másik védekezési technika a fagyvédelmi öntözés, amelynek során kis intenzitással kell permetezni a gyümölcsfákra fölülről, hogy a víz ráfagyjon a virágokra és védőpáncélt képezzen. Amíg a víz és a jég jelen van a fákon, addig nem fagynak meg a virágok.

HBN