Továbbra sem olcsó a kórházak parkolójában hagyni az autót

Akt.:
Parkolás a Kenézy Kórházban
Parkolás a Kenézy Kórházban - © Fotó: Matey István
Debrecen – “A belső parkolóban az első negyedóra ingyenes, majd minden megkezdett fél óra 490 forint. A külső parkolóban az első fél óra ingyenes, majd minden megkezdett fél óra 350 forint” – ez áll a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet parkolási szabályzatában.

Mindez elég borsosnak tűnik, ha azt vesszük figyelembe, ritkán tudja az ember előre megállapítani, vajon mennyi időt fog eltölteni az egészségügyi intézményben.

Máshol is hasonló

A Napló kíváncsi volt arra, vajon a környező nagyvárosok kórházai esetében is hasonló-e a helyzet ebben a kérdésben. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjától azt a választ kaptuk, hogy a parkolás az első harminc percben ingyenes, de minden megkezdett fél óra ezt követően 600 forintba kerül. Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórháznál az intézmény területére az egyszeri behajtás 500 forint egy napra, a kórház előtt pedig négy óráért 400 forintot kell fizetni. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet esetében Szolnokon a behajtás magánszemélyek részére 2000 forint egy hónapra (ügyeleti időben ez 500 forint), míg ha valaki csak negyedórára hajt be, akkor ezt ingyenesen megteheti (utána viszont minden megkezdett óra 1000 forint).

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Mindig fizetnek

A Kenézy-kórház külső parkolójában egyébként 153 parkolóhely áll rendelkezésre, amely a hétköznapi csúcsidőben nagyjából 70–90 százalékos, este 20–30 százalékos kihasználtság mellett működik. Lénárt Beáta sajtószóvivő érdeklődésünkre elárulta: ritkán fordul elő olyan, hogy valaki a helyszínen nem tudja kifizetni a parkolási díjat.

Ha mégis ilyen történne, akkor a biztonsági szolgálat munkatársa jegyzőkönyvet vesz fel az esetről. Eddig minden alkalommal visszajöttek és kifizették a díjat, hisz a jegyzőkönyv alapján a rendőrségen feljelentést lehet tenni az ügyben – állt a válaszban.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy mire fordítják a parkírozásból befolyó összeget, Lénárt Beáta elárulta: a betegellátás fejlesztésére, a helikopter leszállópálya fenntartására és karbantartására, illetve a parkoló- és a kórház parkjainak gondozására.

HBN–VÉZS