Továbbra sem járnak a vonatok Székesfehérvár és Balatonkenese között

Székesfehérvár és Balatonkenese között vasárnap hajnal óta vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

Az érintett vonalszakaszon egy motorvonat és a mentésére küldött mozdonyok is elakadtak korábban, ezeket még mindig nem sikerült kiszabadítani. Vasárnap folytatódik a munka, a vonatok kiszabadítását késő délutánra ígérik a szakemberek – mondta a Független Hírügynökségnek Peiper Károly, a Mávinform ügyeletese. E szakasz kivételével az országban mindenhol rendben megindult a vonatközlekedés vasárnap. A Dunántúlon – ahol több hó esett, illetve a szél hordta a havat – előfordulhatnak néhány perces késések.

Balatonkenese és Székesfehérvár között szombat reggel óta szünetel a vonatforgalom, a vasúti pályát eltorlaszoló hó miatt. Vasárnap hajnal óta azonban már forgalomba állítottak két vonatpótló buszt, melyek folyamatosan közlekednek a két település között, és minden vasútállomáson és megállóhelyen megállnak. A buszok nem menetrend szerint járnak, és nem várják be a vonatcsatlakozásokat Székesfehérváron, illetve Balatonkenesén.

Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalon, Polgárdi és Csajág között a MÁV munkatársai szombat kora reggel óta egészen a sötétedésig küzdöttek a kétméteresnél nagyobb hótorlaszokkal. Többszöri kísérlet után sem sikerült kihozni a hó fogságából a szombat hajnalban elakadt vonatot és a kiszabadítására küldött mozdonyokat. Utasok azonban nem maradtak a nyílt vonalon, őket a rendőrség Polgárdi állomásról már szombaton elszállította Székesfehérvárra. A pályát hómaróval sem sikerült felszabadítani. A vasúttársaság munkatársai vasárnap folytatják a sínek és a megrekedt vasúti járművek kiszabadítását.

Amíg a vonalszakaszt nem sikerült kiszabadítani, addig a Tapolca felől érkező vonatokat Balatonkenesénél fordítják vissza, mert ez az állomás közúton könnyebben megközelíthető, mint a csajági állomás. A Budapest-Déli pályaudvarról a Balaton északi partja felé, Tapolcára közlekedő vonatokat pedig Székesfehérvárról fordítják vissza.