Továbbra is várják a fertőzött zöldségeket

Akt.:
Az étel tárolásakor és főzéskor egyaránt fontos a tisztaság
Az étel tárolásakor és főzéskor egyaránt fontos a tisztaság - © Illusztráció: AFP
Hajdú-Bihar – Az érintett üzletek a lejárati időtől függetlenül visszaveszik a fertőzött mirelit termékeket.

  • Jelenleg is folyamatban van azoknak a termékeknek a visszahívása, melyeknél valószínűsíthető a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának jelenléte, tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatóság Fogyasztói Kommunikációs Osztálya.
  • A hivatal július 5-én adott ki közleményt bizonyos fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívásáról. A vállalkozás által előállított élelmiszereket hazánkban (így Hajdú-Bihar megyében is) elsősorban kiskereskedelmi láncok saját márkás termékeiként forgalmazták. Arról, hogy pontosan mely üzletláncokról van szó, a Nébih honlapján érhető el bővebb tájékoztatás.
  • A hivatal közölte, termékvisszahíváskor a fogyasztók biztonsága a cél, vagyis hogy a kifogásolt élelmiszerek a lehető legrövidebb időn belül lekerüljenek az üzletek polcairól. Az azonnali hatályú hatósági döntés kézhezvételét követően a gyártó azonnal megkezdte a kereskedelmi partnercégek, viszonteladók értesítését a termékeivel szemben felmerült kifogásról.
  • A Nébih hangsúlyozta: nincs tudomásuk az eset kapcsán hazánk területén történt megbetegedésről.

Gyorsfagyasztott zöldségeket hívott vissza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium fertőzésveszélye miatt július elején. Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, ez a baktérium a liszteriózis betegségért felelős, mely az emberi szervezetben akár hetven napig is lappanghat. A láz mellett influenzaszerű tünetek jelentkeznek, ezt követően a betegség vagy következmények nélkül gyógyul, vagy szövődmények lépnek fel. A hatóság közölte, az érintett termékek visszahívása a fogyasztóktól jelenleg is folyamatban van.

Főzni csak alapos hőkezeléssel

Az elektronikus nyomonkövetési rendszerekkel rendelkező üzletekben az érintett termékeket gyorsan azonosították, a kifogásolt árucikkek szinte azonnal lekerült a polcokról. A fogyasztóktól történő visszahívás időigényesebb folyamat, ezt segítik elő a kereskedelmi egységekben kihelyezett ismertetők, a sajtóközlemények és a honlapokon szereplő vásárlói tájékoztatók. A visszahívott termékek összegyűjtése a vásárlás, értékesítés helyén történik, elszállításukról az előállító gondoskodik. Az ehhez kapcsolódó folyamatokat az ellenőrző hatóság felügyeli, a visszahívott termékeket pedig ártalmatlanítják.

A Nébih hangsúlyozta: nincs tudomásuk az eset kapcsán hazánkban történt megbetegedésről. A fertőzés elkerülése érdekében érdemes tudni, hogy a gyorsfagyasztott zöldségfélék fogyasztás előtti alapvető elkészítési módja a főzés, az alapos hőkezelés, amely nemcsak az élvezeti értékét növeli (mivel puha lesz), hanem az esetlegesen jelen lévő baktériumoktól is mentesíti. A hivatal kiemelte, a probléma azokban az országokban jelentkezett, ahol a fogyasztási szokások nem egyeznek a hazaiakkal, azaz nyersen, turmixolva vagy csak forrázva készítették el a termékeket. A megbetegedéseket az okozhatta, hogy a vásárlók nem a csomagoláson javasolt módon készítették el a terméket, azaz nem főzték meg.

Tudatos odafigyeléssel

A hatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy az élelmiszer fogyasztására visszavezethető megbetegedések jelentős hányada az ennivaló nem megfelelő tárolása és feldolgozása miatt történik, mely az alapanyagokra és a már elkészített ételekre egyaránt vonatkozik. Tudatos odafigyeléssel az élelmiszer-eredetű megbetegedések jelentős része megelőzhető lenne. Ezek elkerülésére a Nébih eteltcsakokosan.hu honlapján ismertetett tanácsok alkalmazandók, melyeket megfogadva és betartva biztonságossá lehet tenni az otthoni ételkészítést.

Lefedve tegyük el!

Az egyik legfontosabb, hogy ételkészítés előtt mindig alaposan mossunk kezet. Hosszú hajunkat tűzzük fel, vegyünk fel tiszta kötényt, a gyűrűt, karórát vegyük le.

Csak tiszta munkafelületen, tiszta, jó állapotú eszközökkel kezdjünk dolgozni. Hasznos, ha van étel- és hűtőszekrény-hőmérőnk. Jó, ha van külön vágódeszkánk a nyers húsokhoz, a zöldségekhez, a fogyasztásra kész ételekhez.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy hűtőben fedett tárolóedényekben tartsuk az ételeket. A frissen, forrón készült étel 2-3 órán át biztonságosan fogyasztható. Ha marad belőle, mielőbb hűtsük le, tároljuk hűtőszekrényben, és csak újra forrósítva fogyasszuk el.

VK


A liszterózisban megbetegedettek egy részénél a gyomor-bélrendszeri tünetek el is maradhatnak
Hajdú-Bihar - A Népegészségügy Főosztály tájékoztatása szerint, a megyében nem fordult elő liszteriózis megbetegedés. Fagyasztott zöldség és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának...

Fotó: Pixabay
Budapest - Mintegy 29,1 ezer tonna 2016 augusztusa és 2018 júniusa között gyártott, Magyarországon értékesített gyorsfagyasztott zöldséget és zöldségkeveréket hívott vissza a forgalomból a Greenyard vállalat, mert fennáll a veszélye annak, hogy azok a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes v...

Illusztráció
Budapest - Fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt. A hatóság honlapján csütörtökön megjelent tájékoztatás szerint az érintett v...További hírek a Magyarország kategóriából