Továbbra is Medárd: ázhattak a földek

Akt.:
Továbbra is Medárd: ázhattak a földek
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Visszafogott nappali felmelegedés és hűvös éjszakák mellett hol esett, hol meg nem. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

A hónap első hetének záporos, zivataros időjárását átmenetileg valamivel szárazabb napok követték, fokozatosan stabilizálódott a légkör a Kárpát-medencében.

Többet sütött

Az északkeleties áramlással érkező szárazabb levegőben már csak elvétve alakult ki eső, egyúttal jelentősen nőtt a napi hőingadozás. Éjszakánként általában 5-10 fok közé hűlt le a levegő, de a Nyírség szélvédett, mély fekvésű körzeteiben 5 fok alatti értékeket is mértünk egy-egy hajnalon. Amint ismét délnyugatira fordult az áramlás, az éjszakai lehűlés is mérséklődött, a hét második felére már sehol sem süllyedt 10°C alá a hőmérő higanyszála. Nappal viszont már a több felhő miatt csökkent ismét 20 fok köré a felmelegedés mértéke az addigi 22-27 fokról. Az évszakos átlagnál 2-3 fokkal alacsonyabb volt a heti középhőmérséklet, ám a napfényes órák száma 10-20 százalékkal is meghaladta az ilyenkor szokásosat. Az év e szakaszában ráadásul csaknem maximális a nappalhossz, így egy-egy derült napon már 15 óra felett alakult a napfénytartam. A magas napállás mellett a bőséges és erős napsugárzás nem csak a növényi produkció mértékét emelte a potenciális közelébe, de a hőérzetet is jelentősen fokozta. Ezzel együtt is az aktuális mezőgazdasági munkák végzése szempontjából kedvező időjárás uralkodott a hét nagy részében, egyedül a megélénkülő szél akadályozhatta a növényvédelmi beavatkozásokat időlegesen.

Esősre váltott

A kezdeti száraz idő – egészen véletlenül – épp Medárd napja tájától fordult ismét nedvesebbre, akkortól ismét egyre többfelé alakult ki eső, záporeső, zivatar. A két észak-tiszántúli megye főként déli és keleti tájain hullott összességében nagyobb, területi átlagban 5-10 millimétert elérő mennyiségű csapadék. Északnyugaton kevesebb esett, de szórványosan ott is előfordultak nagyobb hozamú, lokális záporok. A hét legutolsó napja már a legtöbb helyen borongós, hűvös és csapadékos időt hozott egy sekély légörvény jóvoltából, ekkor nappal is alig érte el a hőmérséklet a 20 fokot.

Használt és ártott

Mindez kedvezett a friss ültetésű palánták gyökerezésének, kései- vagy másodvetések csírázásának, illetve a fiatal kapás állományoknak, ugyanakkor a szálastakarmányok, valamint a most érő meggy és cseresznye minőségének már kevésbé. Hazánk kontinentális éghajlatának azonban jellemzője a június első felében megnövekvő csapadékhajlam, negatív velejárói ellenére a bőséges csapadék pedig mindenképpen jól jött a közelgő forró napok előtt.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –