Továbbra is Kínából jön a legtöbb veszélyes termék

Budapest – A magyar riasztások fele ruházati termékekhez kötődik.

Hazánk a második legtöbb riasztást küldő tagországa az Európai Uniónak, legalábbis ami a veszélyes termékeket illeti – derül ki az Európai Bizottság múlt hónap végén nyilvánosságra hozott jelentéséből. Eszerint – tájékoztatott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság – tavaly több mint 2000 veszélyes termék miatt történt riasztás az összes tagállamra kiterjedően, amiből 238 értesítés kötődött Magyarországhoz (195 súlyosan veszélyes, 17 közepes, illetve nagy kockázatú termék volt, míg 26 bejelentést információként továbbítottak az azonosító jelölések hiánya miatt).

„Két kihívással kell szembenézni: egyrészt azzal, hogy egyre több, interneten vásárolt terméket szállítanak postai úton közvetlenül a fogyasztók lakására, másrészt pedig azzal, hogy a riasztási rendszerbe felkerülő termékek igen nagy arányban Kínából származnak. Júniusban Kínába utazom, hogy megerősítsem a termékbiztonság terén a kínai hatóságokkal folytatott együttműködésünket” – nyilatkozta Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztóvédelemért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős uniós biztos.

Kémiai kockázat

A magyar kezdeményezésű, súlyosnak minősülő riasztások csaknem fele ruházati, ötöde villamossági, közel hatoda gyermekeknek szánt termék volt. A legnagyobb kockázatot a kémiai veszélyt jelentő tiltott anyagok használata, a sérülés, a fojtás, az áramütés, az égési sérülés, illetve fulladás veszélye okozta. A 2015-ben bejelentett vegyi kockázatok közül többek között a káros nehézfémeket (például nikkelt és ólmot) tartalmazó divatékszerek, valamint ftalátot (potenciálisan termékenységi problémákat okozó műanyag-lágyítószereket) tartalmazó játékok voltak a leggyakoribbak.

HBN
hirdetés