Továbbra is figyeljük az összetevőket!

Akt.:
Továbbra is figyeljük az összetevőket!
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Ha a kedvenc kekszünk eltűnik a boltból, valószínűleg túl egészségtelen volt…

Egy törvényi változás miatt szerda óta nem hozható forgalomba Magyarországon olyan élelmiszer, aminek összes zsírtartalma 100 grammjában 2 grammnál több transzzsírsav van.

– A transzzsírsavak növényi zsírokban és olajokban kémiai vagy hőbehatásra létrejövő deformált zsírsavak. Normál esetben a szénatom körül a hidrogénatomok rendezetten helyezkednek el, a transzzsírsavaknál azonban a rend felborul, és ez brutális élettani változásokat okoz – magyarázza Szalayné Kónya Zsuzsa, a DE Klinikai Központ dietetikusa. Szív- és érrendszeri betegségek, Alzheimer-kór, túlsúly, depresszió, cukorbetegség – sorolt csak néhány példát azon problémák közül, melyek kialakulásában szerepe lehet a transzzsírsavaknak, amikből az emberi szervezet napi 2 grammot tud tolerálni.

Az élelmiszerek nagy része tartalmaz transzzsírsavakat; legtöbb a nápolyiban, kekszekben, csipszekben, gyorsfagyasztott pizzában, egyes margarinokban van, de olyan termékekben is előfordul, amikről nem is gondolnánk: például némely müzliszeletben vagy kávéfehérítő krémporban – mutatott rá a dietetikus. Magyarázatként hozzátette, hogy sok nápolyi tölteléke gyakorlatilag ízesített margarin, illetve hogy az olajban sütött csipszeknél a hőhatás miatt keletkezik deformált zsírsav.

– Ezek a káros anyagok továbbra is benne lesznek egyes élelmiszerekben, ezért azt javaslom, tudatosan vásároljunk! Nézzük meg, van-e az összetevők között transzzsírsav, amit hidrogénezett növényi zsír vagy hidrogénezett növényi olaj néven tüntetnek fel, és találjuk meg azokat a termékeket minden élelmiszercsoportban, amikből ezek hiányoznak. Vagy legalább arra figyeljünk, az összetevők felsorolásában hol szerepelnek! Mivel, sajnos, a csomagolásra nem kell ráírni a mennyiséget, csak következtetni tudunk: ha a felsorolás elején áll a hidrogénezett növényi zsír vagy hidrogénezett növényi olaj kifejezés, akkor nagyon sok transzzsírsav van a termékben, ha a sokadik helyen, akkor kevesebb – mondta el Szalayné Kónya Zsuzsa. Hozzátette, aki biztosra akar menni, az az OÉTI honlapján listát talál az élelmiszerek transzszsírsav tartalmáról.

– A törvényi szigorítás lényegében tavaly lépett életbe és egy év türelmi időt kaptak a gyártók és az üzletek, mára elvileg el kellett volna tűnniük a boltok polcairól a túl sok transzzsírsavat tartalmazó termékeknek. A múlt héten azt tapasztaltam, még javában árulták a boltok ezeket – jegyezte meg a dietetikus.

HBN