Továbbra is árad a Tisza, rendőrök vigyáznak a nyaralókra

Továbbra is árad a Tisza, II. fokú árvízvédelmi készültség van a folyón Szegednél.

Vasárnap reggel 764 centi volt a víz magassága. Jelenleg 385 ember dolgozik a védekezésben. A nagy meleg miatt néhány nap alatt sokat javult a belvíz helyzet Csongrád megyében – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Keller Péter az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyelet vezető-helyettese.

Figyelik az üdülőtelepet

Az ártérben álló nyaralókat már napokkal ezelőtt elöntötte az víz. A magára maradt területet a helyi vízirendőrök naponta ellenőrzik. Van, hogy csak a folyóról figyelik az üdülőtelepet, védik az ott élők értékeit, de olyan is van, hogy speciális hajójukkal a házak közé is bemennek.

A Tiszán az áradás miatt kíméletes hajózást rendeltek el, ezért nem lehet gyorsan menni, hogy a felkorbácsolt hullámok ne tegyenek kárt az elöntött épületekben – mondta Megyeri Árpád a Tiszai Vízirendészeti Rendőrőrs szegedi megbízott őrsparancsnoka.

Már nem kell elrendelni a III. fokú készültséget

A vízügyi szakemberek számítása szerint bár a Tisza még árad, de várhatóan Szegednél nem kell elrendelni a III. fokú készültséget. Az Alsó-Tisza vidékén a Hármas-Körös bal partján III. fokú készültség van érvényben. A Maros is árad, de ott várhatóan nem kell árvízvédelmi készültséget elrendelni.

Az elmúlt napokban jelentősen csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága. 56 ezerről 42 ezerre. Megszűntek a III. fokú készültségek. II. fokú védekezés folyik Bordányban, Kesteleken, Pusztaszeren, Röszkén, Tiszaszigeten és Zákányszéken, tizenhét településen I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Apadó folyók, magas a vízállások