További szankciókat javasolnak Irán ellen

Az ENSZ szankciói mellett további büntetőintézkedéseket javasoltak Irán ellen az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn, Luxemburgban.

Határozatuk szerint az újabb szankciókat fogadják el az EU csütörtöki csúcstalálkozóján a közösség állam- és kormányfői.

A büntetőintézkedésekról szóló javaslatok érintik az olaj- és gázipart, a szállítási, a bank és a biztosítási szektort. A javaslat szerint az Európai Unió tiltsa meg az Iránba irányuló új befektetéseket, valamint a technológiai, a technikai és szolgáltatási transzfereket.

Irán a világ második legnagyobb földgázkészletével rendelkezik, és az OPEC második legnagyobb olajexportőrje. A globális energetikai cégekre egyre nagyobb nyomást fejtenek ki az Iránnal szembenálló és az Iszlám Köztársaságot atomfegyver-fejlesztéssel vádoló országok, hogy szakítsák meg kapcsolataikat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt héten újabb és a korábbinál átfogóbb katonai és pénzügyi szankciókról döntött Irán ellen, az Iszlám Köztársaság atomprogramja miatt. A BT 15 tagjából 12-en igennel voksoltak a büntetőintézkedésekre, Libanon nagykövete tartózkodott, Brazília és Törökország nemmel szavazott.

Az újabb szankció fegyverembargót hirdet Iránnal szemben a hagyományos arzenál nyolc kategóriájára, valamint a nukleáris robbanófejek célba juttatására alkalmas ballisztikus rakétákra, és felszólítja a tagállamokat az iráni hajók átvizsgálására. A BT-intézkedések értelmében 40 iráni vállalatot helyeznek tiltólistára és fagyasztják be javaikat. Közülük 15 a Forradalmi Gárdához köthető. A határozat szerint a korábbi 40 iráni tisztségviselőre vonatkozó beutazási tilalmat megerősítik, és a lista egy fővel bővül. Ő az iráni atomtechnológiai központ vezetője, akinek be is fagyasztják a számláit.

– Független Hírügynökség-

Címkék: , , ,