További 50 milliárd dollárt szán a BP az olajszennyezésre

A brit energiavállalat, a British Petrol (BP) további 50 milliárd dollárt akar előteremteni a Mexikói-öbölben történt olajszennyezés semlegesítésére, és az esetlegesen újabb kártérítési igények kifizetésére – írta vasárnap egy brit újság.

A Sunday Times szerint a BP vezetői egyelőre nem kommentálták információjukat.

A Sunday Times információi szerint a hatalmas összeget a BP három különböző forrásból akarja összegyűjteni – 10 milliárd dolláros kölcsönökből, egy 20 milliárdos hitelből, és vagyontárgyak eladásából, amelytől további 20 milliárd dollárt remélnek a következő két évben. A cég korábban már bejelentette, hogy 20 milliárd dolláros alapítványt hoztak létre – a szennyezés semlegesítésére, a kártérítések kifizetésére, valamint a munka nélkül maradt olajmunkások kompenzálására.

Bár a BP vezetői már többször is hangoztatták, hogy az energiavállalat anyagi helyzete szilárd, és megbízható, a cég tőzsdei értéke már 40 százalékot veszített az elmúlt 9 hétben, azóta, hogy kigyulladt, majd elsüllyedt az általuk bérelt fúrótorony a Mexikói-öbölben. Elemzők szerint egyébként a Mexikói-öbölben történt környezeti katasztrófa végső számlája akár 100 milliárdra is rúghat.