Tovább terjeszkedik a debreceni vízmű

Akt.:
Debrecen – 22 hajdú-bihari településen a Debreceni Vízmű Zrt. pótolja majd a Hajdúvíz Zrt-t.

Átveszi a vízszolgáltatás üzemeltetését április 1-jétől 22 hajdú-bihari településen a Debreceni Vízmű Zrt. Az üzlet keretében az érintett önkormányzatok részvényeket vásárolnak a megyeszékhely önkormányzatának tulajdonában lévő cég pakettjéből.

Terjeszkedés

Dr. Papp László Debrecen polgármestere az erről szóló szerződés aláírásakor elmondta: a debreceni vízmű célja nem a profit szerzés, hanem az ügyfelek számának növelése és a minőség javítása.

– A 22 településen úgy emelkedik majd a szolgáltatás színvonala, hogy az árak közben nem nőnek – jelentette ki Dr. Papp László.

Hozzátette: a debreceni vízmű a kétezres évek elején kezdte meg a terjeszkedést, több nyírségi és néhány hajdú-bihari település mellett, Romániában Székelyudvarhelyen és Nagyszalontán is érdekeltek.

Szelektálódás

Ányos József, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy 2011. óta több olyan jogszabály született amelyek alapvetően megváltoztatták a piacot. Aztán jött például a közműadó és a rezsicsökkentés. A korábbi 400 víziközmű szervezetből így mára mindössze 42 maradt. Többek között megszűnt a 68 településen működő Hajdú-Bihari Önkormányzatok Vízmű Zrt. (a Hajdúvíz Zrt.) is. Ezeknek az önkormányzatoknak új szolgáltatót kellett keresniük. Ekkor került arra sor, hogy 22 hajdú-bihari település felvette a kapcsolatot a Debreceni Vízmű Zrt.-vel.

(A Debreceni Vízmű a tavalyi évet nyereségesen zárta, igaz korántsem akkora eredménnyel mint a korábbi években.)

Díjcsökkenés

Az üzemeltetési szerződések határozatlan időre szólnak.

– A szerződésnek köszönhetően négy, a csatorna hálózat kiépítésében Debrecennel korábban is együttműködő településen: Ebesen, Sárándon, Mikepércsen és Hajdúsámsonban a szennyvízdíjak 25 százalékkal csökkenni fognak. Hosszú távon máshol is mérséklődhetnek a tarifák – tette hozzá Ányos József.

Az érintett 22 település: Ártánd, Bedő, Berekböszörmény, Biharkeresztes, Bihartorda, Bojt, Ebes, Esztár, Hajdúbagos, Hajdúsámson, Hencida, Körösszakál, Körösszegapáti+Körmösdpuszta, Magyarhomorog, Mezősas, Mikepércs, Monostorpályi, Nagykereki, Pocsaj, Sáránd, Szentpéterszeg, Told.

HBN-OCs