Tovább tüntetnek Franciaországban

Folytatódnak a sztrájkok, utcai demonstrációk Franciaországban a tervezett nyugdíjreform ellen kedden. A munkabeszüntetés érinti a közlekedést is, főként, hogy egyre kevesebb az üzemanyag.

Hatodszorra tartanak demonstrációt Franciaországban, ahol Nicolas Sarkozy elnök tervei szerint 60-ról 62 évre emelik a nyugdíjkorhatár minimumát. A sztájkhoz csatlakoztak a diákok is, az oktatási miniszter szerint kedden az ország 379 tanintézményének működését zavarták meg tiltakozó akciók.

A Párizs melletti Nanterre egyik középiskolájában hétfőn a fiatalok összecsaptak a rohamrendőrökkel, akiket kövekkel hajigáltak meg, több autót pedig felgyújtottak. A francia belügyminisztérium szerint a zavargásokkal kapcsolatban 290 embert vettek őrizetbe különböző városokban.

Az olajfinomítókban dolgozók múlt hét óta tartó sztrájkja miatt egyre nagyobb a fennakadás. Az üzemanyaghiány már 2600 töltőállomást érint. Olajipari szakemberek szerint a helyzet “különösen aggasztó”, és a hét végére mindenhol elfogyhat az üzemanyag az országban. A nemzeti energiahivatal szerint azonban van elég tartalék, hogy kezelni tudják a helyzetet. A fuvarozók kedden többfelé forgalomlassító demonstrációval csatlakoznak a tiltakozáshoz.

A tömegközlekedést is érinti a sztájk

A tömegközlekedést is érinti a sztájk. A párizsi Orly reptér járatainak felét törölték, a Roissy-Charles de Gaulle és más repülőtereken pedig a gépek harmada nem indulhat el. A TGV vonatok fele nem jár, a Belgium felé közlekedő Thalys expresszeknél a 10-ből csak egy marad ki, és csak a Londonba tartó Eurostar vonatok közlekednek zavartalanul. Sokan sztrájkolnak még a postai, – távközlési dolgozók, a pedagógusok, a médiaipari munkások közül is, Toulouse-ban és Marseille-ben pedig még a köztisztaságiak is részt vesznek a munkabeszüntetésben.

Egy hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatatás adatai szerint a franciák több mint hetven százaléka támogatja a reform elleni tiltakozásokat. Az elmúlt hetekben milliók vonultak utcára a tervezet ellen, amit a francia parlament alsóháza már elfogadott, a felsőház pedig szerdán dönt róla.

– Független Hírügynökség –