Tovább nőttek a lakásárak

Főhet az ember feje amennyiben egyedül szeretne lakást vásárolni, mert a szakemberek további árnövekedést jósolnak
Főhet az ember feje amennyiben egyedül szeretne lakást vásárolni, mert a szakemberek további árnövekedést jósolnak - © Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A szakemberek úgy vélik, idén nem törik meg az ingatlanár-növekedési tendencia.

Az első fél évben átlagosan 15 százalékkal lettek drágábbak a lakások a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) forgalmi adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint Magyarországon, ahol egy ingatlan átlagos négyzetméterára idén nyáron 336 ezer forintba került – közölte az OTP Ingatlanpont.

Tíz százalék fölött

A portál tájékoztatása szerint Budapesten az ingatlanok átlagára az első fél évben 12 százalékkal emelkedett. A X., XV., XVII., XVIII., XIX. és XXI. kerületben ötödével nőttek az árak, míg az V. kerületben annak ellenére volt 14 százalék fölötti a növekedés, hogy itt az ingatlanok átlagos négyzetméterára már meghaladta a 820 ezer forintot.

Kecskeméten 300 ezer fölött

Kiemelték, hogy a megyeszékhelyek közül kiugróan, közel negyedével drágult Szekszárd, ahol a lakások átlagos négyzetméterára 226 ezer forint. Az első fél évben az átlagár Szombathelyen 4 százalékkal csökkent, Kecskeméten 18 százalékkal emelkedtek az ingatlanok árai, így Bács-Kiskun megye székhelye 310 ezer forintos négyzetméterárral a legdrágább nagyvárossá vált. Győrben visszafogottan, 4 százalékkal nőttek az átlagárak.

Az első fél év adatai alapján kissé mérséklődtek a lakás­árak Vas és Pest megyében, ahol már korábban is elérték az országos átlag 67-73 százalékát. Komárom-Esztergom megyében és Zalában vélhetőleg a viszonylag alacsony bázis az oka annak, hogy most kiugró, 19 és 22 százalékos növekedés látható, de az árak még így is az országos átlag mindössze 57-62 százalékát érik csak el. Az országban legolcsóbban Nógrád megyében lehet ingatlant vásárolni, ahol az átlagos négyzetméterár nem éri el a 80 ezer forintot sem.

A közlemény szerint az ingatlanok iránti keresletet némileg visszafoghatja, az árak növekedését elvileg mérsékelheti, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tovább szigorított a jelzáloghitelezés szabályain.

Tovább élénkülhet

Ugyanakkor a lakásépítéseknél alkalmazott kedvezményes általános forgalmi adó jövőre esedékes kivezetése élénkítheti az előrehozott újlakás-vásárlásokat, amelyek így tovább növelhetik a keresletet és az árakat is.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője a közleményben azzal számolt, hogy az év egészében sem törik meg a dinamikus ingatlanár-növekedés tendenciája.

HBN


Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A legtöbb elemzés önmagában a lakásárakat szokta vizsgálni, de sokkal többet elmond azonban egy lakáspiacról az, ha az árak mellett az ott jellemző átlagjövedelmeket is nagyító alá kerülnek. Nem túl meglepő módon az országban Budapesten a legdrágábbak a ...