Tovább nőtt a konfliktus áldozatainak száma Kirgizisztánban

A legfrissebb adatok szerint legkevesebb 97 ember vesztette életét és több mint 1200-an sebesültek meg a Kirgizisztánban kitört etnikai konfliktusban csütörtök óta – közölte a biskeki egészségügyi minisztérium vasárnap. Korábban 86 halálos áldozatról számoltak be az egykori szovjet tagköztársaság hatóságai.

Eközben három, ejtőernyősöket szállító orosz katonai repülőgép landolt a kirgizisztáni Kant orosz katonai bázison – közölte az orosz hadsereg egyik illetékese az Interfax hírügynökséggel, hozzátéve, hogy az alakulatokat a térségben állomásozó orosz csapatok biztonságának erősítésére küldték a helyszínre.

Oroszország szombaton még úgy nyilatkozott, hogy humanitárius segélyt juttatnak Kirgizisztánba, de “a jelenlegi helyzetben” katonákat nem küldenek. Az átmeneti kirgiz kormány vezetője korábban katonai segítséget kért Moszkvától a konfliktus miatt, és elrendelte a hadsereg részleges mozgósítását a napok óta tartó összecsapások megfékezésére.

A kirgizek és üzbégek közötti összecsapások csütörtökön kezdődtek az ország déli részén található Os városában. A konfliktus miatt az elmúlt napokban több mint 32 ezer üzbég felnőtt és több ezer gyerek menekült Kirgizisztánból a szomszédos Üzbegisztánba.

Os városában sok üzbég él, akik Kirgizisztán lakosságának nagyjából 15 százalékát teszik ki. A két etnikum között hosszú ideje van feszültség: 1990-ben több százan haltak meg a két népcsoport közötti harcokban, amelyek szintén a településen és annak környékén zajlottak.