Tovább gyorsítottak a bíróságok

Akt.:
Az első félév bírósági eredményeit ismertette dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke és dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke
Az első félév bírósági eredményeit ismertette dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke és dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke - © Fotó: Matey István
Debrecen – Évről-évre egyre gyorsabban születnek ítéletek Debrecenben.

– Miközben a Debreceni Ítélőtábla 440 üggyel kezdte az idei évet, június végén már csak 267 esettel foglalkoztunk. Vagyis jelentős ügyfeldolgozás történt. A hosszabb eljárások mögött általában bonyolult szakértői bizonyítások húzódnak meg – jelentette ki Dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke egy pénteki sajtótájékoztatón. Hozzátette: a jó eredményért a bírói kart és az igazságügyi alkalmazottakat dicséret illeti!

A teljesítmény azért is figyelemre méltó, mert az első félévben, még a Fővárosi Ítélőtáblának is besegítettek a debreceni kollégák. Összesen 100 polgári és tanácsonként 30-30 áthelyezett büntető ügyet fejeztek be. A jövőben Budapestről átadott gazdasági, polgári ügyeket fognak itt tárgyalni.

Törvényeket szerkesztenek

Dr. Balla Lajos szerint a helyi ítélőtábla számára sok munkát adtak az utóbbi időben a gyakran összetett devizahiteles ügyek. Azért, hogy a bírók és a bírósági dolgozók ezekben és más ügyekben is mindig naprakészek legyenek, folyamatosan oktatásokat szerveznek nekik. Egyebek mellett ennek is köszönhető, hogy az itteni bírók közül többen jogszabályok megírásában is közreműködnek.

A Debreceni Egyetemmel fenntartott jó kapcsolat eredményeképpen az agrár oktatásba visszakerült a jogi képzés. Ennek révén a hallgatók megtanulják például, hogy hogyan kell szabályosan megszerkeszteni egy szerződést, vagy mi minősül okirat hamisításnak. A jogász hallgatók közül félévente 10-et, 12-őt fogadnak az ítélőtáblán. Ők – titoktartási kötelezettség mellett – például betekintést nyernek büntető ügyekbe, tárgyalásokra járnak és házi feladatként kvázi ítéleteket is hoznak – mondta az ítélőtábla elnöke.

Javuló statisztikák

Dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék vezetője arról számolt be, hogy náluk a befejezett ügyek száma már évek óta több mint az elkezdettekké. Tovább csökkentették a két éven túl lezárt esetek számát. Május végén 236 ilyen volt, ami az összes folyamatban lévő ügynek mindössze a 4,7 százaléka. Leggyakrabban szabálysértéseket tárgyalnak. (Az első félévben 13 455-öt.) Ezek zömében a be nem fizetett pénzbírságokat elzárásra váltják át. Szintén visszaesőben van a tulajdon elleni elzárásos szabálysértések száma, ezekből június végéig 1259-et bíráltak el. (Tavaly 1512 ilyen fordult elő.)

Az elnök asszony kiemelte, hogy a feladatokat elsősorban belső létszám-átcsoportosítással oldották meg, plusz pénzt, új státuszokat nem kaptak.

– Az ügyek elhúzódása elsősorban az ügyfelek mulasztásából adódik. A Debreceni Törvényszék azt vállalta, hogy a hosszabb, két éven túli feldolgozást igénylő esetek számát 2016. március 31-éig további 20 százalékkal csökkenti – jelentette ki Dr. Kahler Ilona.

Menekülthullám – ügyhullám

A törvényszék elnöke arról is beszélt, hogy menekültügyekből még viszonylag kevéssel találkoznak. 2015-ben a hatodik hónap végéig 329 menekültügyi őrizetet bíráltak el.

– Ugyanakkor jelentős „ügyszám-robbanás” várható a menekültek miatt – fogalmazott Dr. Kahler Ilona.

Kifejtette: a hírek szerint az országgyűlés a jövő héten várhatóan ismét kriminalizálja a zöldhatáron való átlépést. Bár a törvényjavaslat még nem jutott el ide, de a hírek szerint azokat akiket elfognak valószínűleg bíróság elé állítják. Ez több tízezer ügyet jelenthet. Amennyiben ez tényleg így lesz és itt is kell ezekkel foglalkozni, jelentős erőket fog lekötni, így ismét lassulhat más ügyek feldolgozása.

HBN-OCs
hirdetés