Tovább folytatódik az autópiac kilábalása

Debrecen – A szakma bízik abban, hogy továbbra is kitart a magánvásárlók visszatérése.

A személyautók piacán a növekedés az előrejelzést meghaladó nagyságrendben folytatódott áprilisban. Lineárisan és időarányosan a 127 százalékos teljesítmény azt jelenti, hogy az erősebb tavasz és második félév az előrejelzés realitását, de inkább óvatosságát alátámasztja.

Kétféle vásárló

A szakma bízik abban, hogy kitart a magánvásárlók visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább folytatódik. A direkt magánvásárlók jelenleg inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része magánjellegű, csupán az ÁFA-visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és finanszírozásba. Senki érdekét nem szolgálja, hogy a drasztikusan növekvő és az új autó import volumenét jelentősen meghaladó importált használt személyautók átlag életkora meghaladja a 11 évet, ami az autópark öregedését, a károsanyag-kibocsátás növekedését, a biztonság csökkenését okozza.

Olcsó hitelből

A haszonjármű-piacot továbbra is jelentősen motiválja a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja, így az a válság előtti potenciál közelében van. Mivel az NHP ebben az évben biztosan megmarad, biztatóak a haszonjármű piac növekedési kilátásai. A 100 százalék feletti időarányos teljesülés azt jelenti, hogy a végeredmény az év végére meg is haladhatja az előrejelzéseket.

HBN
hirdetés