Tovább emelkedett a mezőgazdaságból élők száma

Biharnagybajom – Az állattenyésztés, a zöldség- és gyümölcstermesztés és a vetőmag kiemelt figyelmet kap.

A mezőgazdasági beruházások növekedése 2014-ben is folytatódott, a bővülés mértéke 2013-hoz hasonlóan meghaladta a nemzetgazdasági átlagot – mondta Nagy István, parlamenti államtitkár a XXI. Hagyományőrző Aratónapon Biharnagybajomban.

Nő az állatállomány

Az év során összesen 320,4 milliárd forintot költöttek fejlesztésre a gazdálkodók – szögezte le. Arról is szólt, hogy a mezőgazdasági foglalkoztatottak száma 2014-ben újra nőtt. Nagy István eredménynek nevezte, hogy az állattenyésztés termelése az év első három hónapjában bővült. Hangsúlyozta, hogy az eredményes állattenyésztés támogatási rendszernek, az állattartókat előnyben részesítő földhaszonbérleti programnak és a következetes piacfejlesztési lépéseknek köszönhetően folyamatosan növekszik az állatállomány Magyarországon.

Munkaigényes ágazatok

Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2014-ben a munkaigényes mezőgazdasági ágazatok számára, a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése érdekében elindította a „Több munkahelyet a mezőgazdaságban!” programot. Az állattenyésztés, a zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint a vetőmag-előállítás kiemelt támogatásával 2020-ig több ezer munkahely jöhet létre – húzta alá. Ismertette: a program keretében 2015-től kezdődően, 212 milliárd forint új forrás – melyből 180 milliárd forint nemzeti támogatás – főként az állattenyésztési ágazatok (tej, húshasznú szarvasmarha, sertés, baromfi, juh) többlet támogatására fordítható.

HBN