Tovább csökkenek az ingatlanárak Szerbiában

Belgrád/Budapest, 2012. július 24., kedd (MTI) – Tovább csökkenek az ingatlanárak Szerbiában, mert a hitelterhek miatt sok beruházó kénytelen lesz olcsóbban kínálni a megépült lakásokat – állítja Goran Rodic, a szerb gazdasági kamara építésügyi bizottságának titkára a b92 rádió és televízió hírportálján közölt cikkben.

A lakáskínálat is bővülhet, ha a bankok piacra dobják a végképp fizetésképtelenné vált tulajdonosok ingatlanjait – mondta Goran Rodic, megjegyezve, hogy Szerbiában 934 ezer lakáson van jelzálog.

Belgrádban a lakások négyzetméterára 750 és 1.700 euró között mozog, a legdrágább körzetekben eléri a 2.000 eurót. Jóval olcsóbban lehet ingatlanhoz jutni a vidéki városokban, ahol 350 és 500 eurót kérnek négyzetméterenként.

Szerbiában az utóbbi két évben átlagosan 30 százalékkal csökkentek a lakásárak, és ősztől újabb árcsökkenés várható az ingatlanközvetítő irodák előrejelzése szerint.

A szerb lakóingatlan-piacon az év közepe óta élénkülés tapasztalható – mondta Kaca Lazarevic, egy ingatlaniroda társtulajdonosa. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy teljesen leállt az üzleti célú ingatlanok kereskedelme.

Az ingatlanszakértő rámutatott arra, hogy a vásárlók többsége készpénzzel fizet, hitelre már szinte senki sem vásárol.

MTI