Tovább csökkent az olyan cégek aránya, amelyek hitelt vennének fel

Az elmúlt két évben jelentősen csökkent itthon a gazdasági válság miatt az olyan vállalatok aránya, amelyek tervezik banki hitel felvételét, bár továbbra is a banki kölcsön számít a legfőbb finanszírozási formának.

2007 óta egyre kevesebb az olyan cég is, amelyik bízik abban, hogy kap hitelt, ha kér. Ugyancsak pesszimistábbak azon társaságok, amelyek arra számítanak, hogy pozitívan bírálják el hitelkérelmüket: ezeknek a megítélt kölcsön összegével kapcsolatban vannak kétségeik, az igényeltnél kevesebb pénzre számítanak – derül ki a GfK Hungária felméréséből, amelynek eredményeit kedden közölték.

A GfK Hungária a magyarországi vállalkozások bankolási szokásait vizsgálta, évente elvégzik ezt a felmérést. Olyan cég pénzügyi döntéshozóit kérdezték meg, amelyeknek legalább évi nettó 20 millió forintos bevételük van.

2009 végére 17, 1 százalékra emelkedett azon cégvezetők aránya, akik úgy vélik: társaságuk hitelkérelmét elutasítanák egy esetleges banki hitelbírálatkor. 2007 utolsó negyedévében csak 7 és fél, 2008-ban pedig 13 és fél százalék volt ez az arány.

Pesszimistábbak azon cégek is, amelyek egyébként bíznak hitelkérelmük pozitív elbírálásában. A 2008-as 50 százalékról 47 százalékra esett azok aránya, akik legalább az éves nettó árbevételük 25 százalékát elérő hitelösszeg elnyerését is elképzelhetőnek tartják.

A GfK Hungária felmérése szerint a banki hitellehetőségek szűkülése a vállalkozások finanszírozási stratégiájára is hatással van. Még mindig a banki hitel a legfőbb finanszírozási forma, két év alatt azonban 14 százalékponttal csökkent azok aránya, ahol ilyet terveznek igényelni, 2008 végéhez képest pedig 7 százalékos a visszaesés. A második legfontosabb forrásnak számít a tagi kölcsön, főleg kisebb cégeknél, és csökkent az állami vagy uniós források, pályázati pénzek szerepe – ezek a harmadik helyre szorultak.