Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.02. 14:48

Első fokon elítélték a nyírjákói brutális rablókat

<p>Nyíregyháza - A csoportosan elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt a Nyíregyházi Városi Bíróság 2008. március 26. napján hozott határozatával I. rendű V. Bertalan Lóránd vádlottat 11 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, II. rendű B. Csaba vádlottat 9 év fegyházbüntetésre&#160; és 9 év közügyektől eltiltás melékbüntetésre ítélte.</p>

I. rendű V. Bertalan Lóránd és II.rendű B. Csabavádlottak ismeretlen társukkal 2007. január 14-én 23.30 körüli időben a bejárati ajtót betörve bementek a 92 éves H. József sértett lakásába, a sértettet fején kis erővel több esetben megütötték és tőle az értékeit, pénzét követelték. A sértett nadrágjának zsebéből elvették a pénztárcáját benne lévő irataival, valamint 82.000 Ft készpénzzel együtt. A vádlottak a lakásban értékek után kutattak, majd a kamra helyiségből eltulajdonították a sértett 22.300.000 Ft értékű Kincstári Takarékjegyeit, valamint 2 db Nokia mobiltelefonját.  A dolgok összeszedése után a sértettet székhez kötözték, hogy minél később hívhasson segítséget.

I., II. rendű vádlottakat a bűncselekmény elkövetését követően közvetlenül az éppen arra járőröző rendőrjárőrök igazoltatták, azonban a vádlottak a rendőrök elől elmenekültek, őket hosszas üldözés után sikerült elfogni és előállítani. A nyomozó hatóság a sértett lakóhelyétől indított nyomkövető kutya segítségével az eltulajdonított értékpapírokat és mobiltelefonokat, a sértett pénztárcáját a benne lévő igazolványokkal megtalálta.

Súlyosító körülményként értékelte a bíróság mindkét vádlottnál a többszörös bűnhalmazatot, a hasonló cselekmények elszaporodottságát, hogy a bűncselekményt idős (93 éves) sértett sérelmére követték el, valamint, hogy az ilyen típusú, egyedülálló, idős sértettek házába éjszaka behatolva elkövetett rablások az adott település köznyugalmát nagyon súlyosan megzavarják.

A bíróság álláspontja szerint az ilyen módon elkövetett rablás a lehetséges legsúlyosabb, legveszélyesebb elkövetési módja a rablásnak, ezért szabta ki a legsúlyosabb, fegyház büntetési fokozatot.

I.rendű vádlottnál további súlyosító körülményként értékelte azt, hogy különös visszaeső, korábban is rablás és közokirattal  visszaélés miatt ítélték 5 év börtönre.

A vádlottak az eljárás során végig tagadták a cselekmények elkövetését, azonban a bizonyítékok alapján kétséget kizáró módon bizonyított, hogy ők követték el a bűncselekményt a harmadik elmenekült, és ezért ismeretlen társukkal együtt.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy mindkét vádlottnak kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodni.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős – tájékoztatta olvasóinkat dr. Nyakó Zsuzsanna a megyei bíróság elnökhelyettese.

Előzmény: Éber járőrök fogták el a brutális rablókat

Tragédiával is végződhetett volna Nyírjákón egy brutális rablás - tájékoztatott Kapdos Gábor r. hadnagy, a Baktalórántházi Rendőrőrs megbízott parancsnoka.
Hétfőre virradó éjszaka a Baktalórántházi Rendőrs Nyírjákón szolgálatot teljesítő járőrei az egyik ház előtt figyeltek fel egy parkoló személygépkocsira, melyet korábban még nem láttak a faluban. Éppen a jármű adatait kérték le a központi nyilvántartóból, amikor három sötét alak sietett ki a házból. Az egyenruhásokat meglátva a férfiak elfutottak, de a rendőrök a helyszín közelében kettejüket rövidesen elfogták. Az intézkedés során kiderült, hogy a tettesek egy 92 éves férfira törtek rá lakásában. A sértettet megkötözték, betömték száját, elvették pénzét és értékpapírjait.
Az elfogott 21 és 25 éves sajószentpéteri (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) személyeket jelentős értékre, csoportosan elkövetett rablás megalapozott gyanújával őrizetbe vették, és kezdeményezik előzetes letartóztatásukat. A harmadik tettestárs után nagy erőkkel, forró nyomon folyó nyomozásba a Nyíregyházi Rendőrkapitányság is bekapcsolódott. A kutatásban a helyi polgárőrök is segítettek a rendőrségnek. A közeli bozótosban elrejtett, több millió forintra szóló értékpapírokat a rendőrök nyomkövető kutya segítségével találták meg, azóta visszaszolgáltatták a tulajdonosnak, aki biztonságba helyezte azokat.

Kapcsolódó cikkek:

Idős emberek a bűnözők célkeresztjében

Három ismeretlen férfi ment be szombaton napközben egy 92 éves nyírjákói férfi házába. A bácsit a földre teperték és elvették pénztárcáját, benne 20.000 forinttal.

Gyerekek rabolták ki a bácsit

A Baktalórántházi Rendőrőrs kedden őrizetbe vett egy 14 és egy 16 éves helybeli fiút.

- Pusztai Sándor - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!