Magyar Kultúra Hete

2020.01.09. 17:25

Nagyváradon is bemutatják a Csaba királyfi székely nemzeti rockoperát

A rockoperának több hajdú-bihari vonatkozása is van.

Fotó: Kovács Péter

A Magyar Kultúra Hete ünnepségsorozat keretében január 18-án, szombaton 15 és 19 órától is előadják Nagyváradon a Szakszervezetek Művelődési Házában a Csaba királyfi című székely nemzeti rockoperát – hangzott el a csütörtökön Nagyváradon megtartott sajtótájékoztatón.

A Csaba királyfi rockopera szerzője, G, Nagy Ilián Püspökladányi származású, sokáig a városban élt. A szerző Magyarországon a szülővárosában, Püspökladányban mutatta be először a rockoperát 2014. auguszts 20-án helyi és környékbeli táncosok, lovasok közreműködésével. A nagyváradi előadás pedig a Magyar Kultúra hete alkalmából rendezett eseménysorozatban a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat támogatásával is valósul meg. A 18-ai fellépésen a Hajdú Táncegyüttes is szerepel.

Fotó: Bihari Napló

Nemzeti öntudatra nevelés

Az eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón Szabó József, Bihar megye megyemenedzsere, az RMDSZ nagyváradi szervezetének ügyvezető elnöke úgy fogalmazott: a magyar kormány 2020-at a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánította, és ennek jegyében, a megfelelő lendülettel szeretnék indítani az új esztendőt. A nemzeti öntudatra nevelés, a szimbólumok használata fontos küldetés, a felnövekvő generációt is ebbe az irányba szeretnék terelni, ezért arra törekednek, hogy minél több diák lássa az előadásokat; az ebben nyújtott segítségért köszönet illeti a pedagógusokat – tette hozzá.

Bulcsú László, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés alelnöke kijelentette: a mű nem egy program vagy projekt, hanem „az élet maga”. Alig egy hónappal ezelőtt kereste őt fel a bemutatás ötletével G. Nagyné Maczó Ágnes főszervező, és az együttműködési szándékot, illetve a megtekintés iránti vágyat és a nagy érdeklődést jelzi, hogy néhány hét alatt tető alá sikerült hozni azt, hogy két fellépés is legyen Nagyváradon. Szerinte nem egy régen várt esemény lebonyolítását kell várjuk, hanem inkább egy olyan kulturális hatást vizionáljunk, melynek identitásmegőrző élménye örökre megmarad bennünk, mert akkora értéke van.

Fotó: Kovács Péter

Attila esküvőjétől

A szerző, G. Nagy Ilián meggyőződése, hogy Csaba királyfi személyének kivételes jelentőségét két megfellebbezhetetlen tény bizonyítja: a székely himnuszban az ő neve szerepel egyedül, a magyar Himnuszban pedig nagyapját, Bendegúzt örökítették meg. Mint megtudtuk, többéves kutatómunka után írta meg ezt a rockoperát. Szinte teljesen járatlan úton haladt, hiszen Attila király fiáról nem írt még senki sem egész estét betöltő színpadi művet, bár Arany János és Csokonai is próbálkozott ezzel. A magyar irodalom s a zenei élet 2011-ig (amikor Gyergyószárhegyen megtartották az ősbemutatót) tehát adósa maradt ezzel a feldolgozatlan témával a magyar nemzetnek. „A történelmi múlt ismerete és megismertetése a fiatal korosztállyal olyan nemzeti program, ami lehetővé teszi, hogy az elkövetkezendő évtizedekben az ifjúság az internetes világ mellett a személyes kapcsolatokra épülő, valódi, hiteles, és hites múltat idézve tudjon szórakozni. Ez egy új minőség, ahol nem az a cél, hogy ifjúság jó sok pénzt költve gazdagítsa a kereskedőket, hanem hogy nyíltan kulturális célú ismeretekhez jusson” – nyomatékosította G. Nagy Ilián.

A rockopera (mely egyedülálló alkotás a tekintetben, hogy a nemzeti összefogás nagy eszméjét hirdeti a közös múlt, a közös történelem fonalán) Attila esküvőjétől a székelyektől való búcsúzásig kíséri végig Csaba királyfi különös történetét, miközben monumentális képekben tárulnak elénk a kor történelmi pillanatai. A darabban kolozsvári, csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi opera- és rockénekesek lépnek színpadra, valamint közreműködik a debreceni Hajdú Táncegyüttes.

Bihari Napló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában