Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.24. 09:39

Kellemes Húsvétot Kívánunk!

<p>Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében számos program várta és várja az ünneplőket!</p>

Rally Máriapócson
Változékony időjárás mellet vette kezdetét, a Generali Kupa Rallycross verseny.  Az első nap képei:  

Húsvét Ópályiban
Ősi ópályi szokás szerint idén is megtartották a görög-katolikusok a pászkaszentelést.

Hímes tojások a Vay-kastélyban
A hagyományos tojásfestés a batikolás, ám ez a legnehezebb, ennél a tojásra minden színt külön-külön rétegben kell felvinni, a legvilágosabbal kezdve.

Új kezdet Jézussal
A Biblia éve kapcsán a Kistelekiszőlői Közművelődési Színtéren "Új kezdet Jézussal" címmel tartott 8 részes multimédiás előadás-sorozatot a Hetednapi Adventista Egyház szervezésében Szilasi Zoltán lelkész, lelki gondozó.

Sárgatúrót készítettek az "Őszirózsák"
A Borbányai Öszirózsa Nyugdíjas Klubnak fontos célja a hagyományok ápolása. A húsvéti ünnephez kapcsolódva sárgatúrót készítettek az asszonyok.

Világi szokás a húsvéti locsolkódás
A lányok köszönetképpen még ma is ajándékot adnak, de ma már a festett tojást sok helyen felváltotta a csokoládéból készült tojás vagy figura. Sokszor aprópénz is jár a locsolkodónak.

Pászkaszentelés Nyíregyházán
Krisztus föltámadásának ünnepén, vasárnap reggel három időpontban tartottak Szent Liturgiát pászkaszenteléssel Nyíregyházán, a görög katolikus templomban.

Teve és Dél-Amerika Ház született a Nyíregyházi Állatparkban
Szombaton megnyitotta kapuit a látogatók előtt a Dél-Amerika Ház, melynek árnyékában egy kis tevelány jött világra. Az ajtón belépve egy trópusi esőerdőben találjuk magunkat, csodás növény- és állatvilág elevenedik meg előttünk.    

Nyuszifutás a Stadionban
Nyuszómuszó vezényelte a bemelegítést, hogy a kis ugrifülesek tappancsával ne legyen gond a hagyományos, Húsvéti Nyuszifutás alatt szombat délelőtt a nyíregyházi stadionban.   

A húsvét a legnagyobb ünnepünk
A szabolcsi kápolna térdeplő kis ministránsaként sem értettem, hogy miért is a húsvét a legnagyobb, és nem a karácsony? Hiszen – gondoltam – Jézus születése mégis csak ér annyit egy ünnep megítélésében, mint a halál feketesége.

Húsvétra készülünk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is
Húsvét másnap Európa-szerte a játék, a vidámság napja. Magyarország egyes vidékein e napot vízbevető hétfőnek is hívják, mert e nap a locsolás napja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!