Tóth Árpád unokája a cívisvárosba tart

Hollós Máté zeneszerző
Hollós Máté zeneszerző - © Fotó: Archív
Debrecen – Szóban és zenében is találkozhatnak a muzsika kedvelői a jövő héten Hollós Mátéval. „A szívrepesőstől a transzcendensig” címet viselő esten – mely október 21-én, 18 órakor kezdődik a Kodály-szakközépiskola Kodály termében – amellett, hogy felcsendül a zeneszerző néhány műve, Stébel Ildikó könyvtárvezető beszélget a komponistával.

Úttörő kiadó is

Hollós Máté – Tóth Árpád unokája – 1954-ben született Budapesten. 1980-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakán. Eleinte az Artisjusnál dolgozott, ahol a magyar zene külföldi megismertetésén fáradozott, s emellett a Zeneakadémián külföldi diákokat tanított – kaptuk az információt a könyvtáros-tanártól.

Hollós Máté ezután megalapította az Akkord Music Publishers zeneműkiadót, mely az Editio Musica Budapest 40 éves monopóliuma után az első magánkiadó lett. 1990-ben felkérték a Hungaroton klasszikus zenei igazgatói posztjára. 1993-ban megalapították a Hungaroton Classics Kft.-t, mely ma a popzenei társcéggel együtt Hungaroton Records néven működik, és amelynek Hollós ügyvezető igazgatója lett. 1990–94-ig a Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnökségének tagja, 1996-tól pedig elnöke. Mindemellett az Artisjus választmánya vezetőségének és más szervezeteknek a tagja. Rendszeresen olvashatók írásai a szaksajtóban, és hallható a Magyar Rádióban mint szakértő.

Tengeren innen és túl

Hollós műveit a legtöbb európai országban bemutatták, de az USA-ban és Kanadában is játszották őket. Nagyobb megrendeléseket kapott az USA-ból, Kanadából, Franciaországból és Angliából, egyebek közt felkérték egy zongoraverseny megkomponálására az ENSZ alapításának 50. évfordulója alkalmából. 1986-ban az ISCM (Nemzetközi Kortárszenei Társaság) portréfilmet készített róla.

Számos díjjal tüntették ki, köztük 1992-ben a Magyar Rádió új zenei seregszemléjén közönségdíjjal, 1997-ben Erkel Ferenc-díjjal és 1998-ban Bartók–Pásztory-díjjal – olvashatjuk az életrajzi összefoglalóban.

HBN


A zenei műsor

Hollós Máté művei:

• Jössz, ifju zöld – vegyeskar Áprily Lajos versére – Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar, vezényel: Végh Mónika
• A nemlét küszöbén – Bogáti Bokor Orsolya – hegedű, Miklósi Fruzsina – klarinét
• 4 – 2 – 1 – Taraszova Marianna és Bojti Eszter – zongora
• Canto nostalgico – Pető Áron – gordonka
• Párbeszéd a láthatatlannal – Bartha Andrea – fagott, Vörös Elma Dóra – zongora
• Kamera-zene – Sárvári Tamás Attila, Tóth-Potzner Veronika, Kerek Csombor, Karácson Viktor – ütőhangszerek

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megrendezett est ingyenesen látogatható.

hirdetés