Történelmi találkozó: kezet rázott Donald Trump és Kim Dzsong Un

Kim Dzsong Un és Donald Trump történelmi kézfogása
Kim Dzsong Un és Donald Trump történelmi kézfogása - © Fotó: AFP / Saul Loeb
Szingapúr – Hosszú évek diplomáciai kötélhúzása, hónapokig tartó előkészületek, és az utóbbi hetek bizonytalansága után Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető történelmi jelentőségű csúcson találkozott egymással kedden egy szingapúri hotelban.

– Fantasztikus lesz a kapcsolatunk – mondta az amerikai elnök nem sokkal azután, hogy megrázta Kim Dzsong Un kezét. – Jól érzem magam, remek megbeszélés előtt állunk – tette hozzá Trump. Ő az első hivatalban lévő elnök, aki észak-koreai vezetővel találkozott.

– Nem volt egyszerű eljutni idáig. A múlt megbilincselte végtagjainkat, a régi előítéletek és gyakorlatok akadályozták előrehaladásunkat. De legyőztük ezeket, így ma itt lehetünk – közölte tolmácsán keresztül Kim Dzsong Un.

SINGAPORE-US-NKOREA-DIPLOMACY-SUMMITFotó: AFP / Saul Loeb

Trump és Kim közös tárgyalásuk után egy „átfogó” nyilatkozatot is aláírt a kamerák előtt, amely többek között az észak-koreai-amerikai kapcsolatok megújításáról és a Koreai-félsziget denuklearizálásól szól.

SINGAPORE-US-NKOREA-DIPLOMACY-SUMMITFotó: AFP / Saul Loeb

Trump szerint különleges kapocs alakult ki közöttük a megbeszélés alatt, és bejelentette, hogy „feltétlenül” meghívná az észak-koreai vezetőt a Fehér Házba.

Forrás: Business Insider / BBC


Washington - Dwight D. Eisenhowerrel együtt 11 amerikai elnök vallott eddig kudarcot abban, hogy békét kössön Észak-Koreával - állapította meg a csúcstalálkozóról készített összeállításában az amerikai közszolgálati rádió (NPR). Az NPR elemzése szerint a csúcstalálkozón nem is az a fő kérdés, hog...További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek