Történelme legnagyobb közlekedésfejlesztése előtt a város

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Májustól 52 utcát aszfaltoznak le részben vagy egészben, 11 utcában pedig új utat építenek.

Az Új Főnix Terv, amely azonos a város integrált területfejlesztési programjával része a közlekedésfejlesztés is, melynek keretében 2,1 milliárd forintot fordítanak aszfaltozási munkákra – jelentette be Papp László polgármester szerdai sajtótájékoztatójukon. A 63 debreceni utcát és utat érintő beruházás májusban kezdődik, és a nagyrészük várhatóan még idén be is fejeződik.

Jelentősebb beruházások

A 21 milliárdos támogatással megépítendő főpályaudvar pályázatát a NIF-fel közösen még ebben a hónapban benyújtja az önkormányzat, mert már készen vannak a kivitelei tervek is. Így akár már áprilisban megindítható a feltételes közbeszerzési eljárás, s még ez év végén eljuthatnak a kivitelezői szerződés aláírásáig – folytatta a polgármester. Hozzátette, várhatóan 3-3,5 évig tartanak majd a munkálatok attól függően, milyen közműveket kell kiváltani, illetve, mit rejt a föld, tekintettel a második világháborús bombázásokra.

A déli elkerülő út megépítése 2017 végére tehető, itt már folyik a közbeszerzési eljárás, folyik a pályázatok kiértékelése. A 471-es út megyehatártól Debrecenig tartó szakaszán csak a 4. ütem lesz a Sámsoni út belterületi út felújítása, ami így 2019-ben kezdődhet.

Debrecenen kívül

A megye országgyűlési képviselője, Pósán László azokat az útfejlesztéseket ismertette, melyek részben vagy közvetve érintik Debrecent. Elsőként említette a várost dél felől elkerülő út megépítését, amelyre 17 milliárd forint áll rendelkezésre. A legfontosabbnak a Berettyóújfalutól Nagykerekin át az ország határig megépítendő 32 kilométeres autópályát nevezte, melynek költsége megközelítően 70 milliárd, és 2018 végére készülhet el. A 471-es út felújítása a megyehatártól kezdődik rövidesen, az M35-ös főút második üteme is tervbe van véve Debrecen és Berettyóújfalu között 20,6 kilométer kétszer két sávos út épülhet 48 milliárd forintért. Ennek a befejezési határideje is 2018. vége. Állami költségvetésből újulhat meg még idén a berettyóújfalui déli elkerülő út 3 kilométeren, illetve a 4-es főút Bocskaikert és Hajdúhadház közötti 14,5 kilométeren, valamint a 4-es Püspökladány belterületén átvezető 7,3 kilométeres szakasza.

További útkapcsolatok

A már említett 2,1 milliárdos útfelújítási, illetve építési beruházás része egy 8 milliárdos keretnek, melyből további fejlesztések valósíthatók meg – ismertette a részleteket Papp László. Eszerint a volt MGM ipari területe elérhetőségének javítására 7 utcát aszfaltoznak le a Júlia telepen 800 millió forintért. A Vezér utca terhelését csökkentését és az egyetemi iparterület bekötését a 33-as főút irányából 400 millió forintos beruházással oldják meg. Megkezdődik a Kishegyesi út rekonstrukciója is, ami a tervezéssel és a kivitelezéssel együtt 1,5 milliárd forintba kerül. Emellett közlekedési csomópontok bővítésére 700 millió, kerékpárutak építésére 2,5 milliárd forintot szán az önkormányzat.

HBN-ÉP


A programban érintett debreceni utak, utcák

Csak részben vagy teljes hosszában felújításra váró utcák: Sólyom, Virág, Csapó, Burgundia, Blaháné, Sumen, Szent Anna, Attila tér, Vécsey, Szabó Kálmán, Monostorpályi, Galamb, Leiningen, Cseresznye, Széna tér, Tégláskert, Salétrom, Balaton, Déli sor, Hatvan utca, Széchenyi, Miklós, Barna, Rákóczi, Zöldfa, Fűvészkert, István út, Töhötöm, Bethlen, Mester, Eötvös, Ajtó, Kút, Nagyerdei körút, Weszpémy, Poroszlay, Kélvin tér, Déri tér, Napraforgó, Gönczy Pál, Sillye Gábor, Felsőjózsai, Elek, Rózsavölgy.

Új építésű
: Kisbánya, Daru, Dobverő, Pohl Ferenc, Szeged, Csárda út, Kürtös, Géza, Tücsök, Kertekalja, Érsek utca.
hirdetés