Torosokból torkoskodtunk Hajdúszoboszlón

Akt.:
Torosokból torkoskodtunk Hajdúszoboszlón
© Fotó: Kovács Zsolt
Hajdúszoboszló – A hétvégi Szoboszlói Toros Napokkal nyílt meg a fürdőváros ez évi gasztronómiai rendezvénysorozata.

Húsos ételek és zöldségek, borok és pálinkák, hagyományok és újdonságok, zenés szórakozás és csendes andalgás – mindez együtt jellemezte a Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesülete által szervezett, az idén már az ötödik alkalommal megtartott Szoboszlói Toros Napokat, amelynek ezúttal is a fürdő előtti sétány adott otthont.

Ingyenesen látogatható

– Tudjuk, hogy már a böjti időszakban vagyunk és a disznótorok idején is túljutottunk, de egy szabadban megrendezett esemény sikerességének igen nagy az időjárási kockázata, és ezért tartja március elején az egyesületünk a toros napokat, amely a hat gasztronómiai hétvégénk nyitó rendezvénye. Fontos, hogy a pénteken kezdődött és vasárnap estével záródó, sztárfellépőkkel színesített, kirakodóvásárral gazdagított eseményünk továbbra is ingyenesen látogatható. A vendéglátás és Hajdúszoboszló jó hírének öregbítése mellett a disznótoros hagyományok ápolása a fő célunk – válaszolta kérdésünkre Máté Lajos, a rendező egyesület vezetője. És, hogy a fürdőváros híre és a gasztronómia összekapcsolása valóban csalogatóan hat az ország távolabbi részén élőkre is, Tarjányi Gyuláné és Szabó Lajosné is bizonyítja. – Pest mellől évente egyszer esztendők óta eljövünk Hajdúszoboszlóra egy hétre, kicsit rendbe rakatnai magunkat. Az utazásunk időpontját most a fesztiválhoz igazítottuk, mert ez a gyógyfürdőzés mellett plusz programot jelent nekünk. Kiváló hangulat van, finomak az ételek, bár kicsit drágák – mondják.

toros-13

Fotó: Kovács Zsolt

Kiváló a szoboszlói is

Egy debreceni társaság tagjai amellett, hogy ők is a borsos árakat kifogásolták, további kritikákat is megfogalmaztak: – Az ételek egy része szerintünk nem frissen készült, és lehetne többféle közül választani, mint ahogy borból is több kellene. Hangos a zene, és ez zavarja a beszélgetést. Egyébként a programok jók, változatosak. A szombati nap egyik fő produkciója a kolbászevő verseny volt, amelyet a Gyuláról érkezett Karácsonyi Béla nyert meg. – Ismerőseink, volt kollégáim élnek Szoboszlón és az interneten már korábban kinéztük a toros napokat, hogy ide eljövünk. Tetszik a rendezvény, kiváló programok szép környezetben. A kolbászevő versenybe nevezés egy hirtelen ötlet volt. Én a gyulai kolbászon nevelkedtem, és mondhatom, itt, a versenyen elfogyasztott kolbász is jó ízű, nem volt száraz, és igen kiváló.

HBN-KZS