Török vész

Hogy Erdogan áll-e a hétvégi törökországi sikertelen puccs mögött, avagy tényleg megpróbálták megdönteni a hatalmát, csak éppen rendkívül gyenge kísérletnek lehettünk tanúi, ezt egyelőre nem tudjuk, az eseményeket mindenki a saját vélelmei szerint magyarázza. A közelmúlt két külpolitikai eseményéből azonban arra következtethetünk, hogy Törökország teljesen új irányba áll. Ratalics László jegyzete.

Anglia Európai Unióból történő kvázi kilépésével (Brexit, június 23.) az éppen oda törekvő, de hosszú ideje tapodtat sem előrébb jutó Törökország a legfontosabb támogatóját veszítette el, vagyis immár a török uniós tagság illúziójának is fuccs. Rögtön ezután két fontos momentum történik: Erdogan a következő hétfőn (június 27.) úgy kér levélben bocsánatot Putyin orosz elnöktől a tavaly novemberben a szíriai konfliktus során lelőtt Szu-24-es vadászbombázóért, hogy egy héttel korábban Ankara még kategorikusan visszautasítja azt. Szintén azon a hétfőn bejelentik: Törökország és Izrael helyreállította kapcsolatait, amelyek még 2010-ben süllyedtek mélypontra egy török hajó halálos áldozatokkal járó kilövése miatt.

Erdogan az Európai Unió helyett kész más játszótársakat keresni. Kérdés, mi jön most, hogy már látszólag sem kell megfelelni az európai normáknak. Félek, ez már a válasz.

– Ratalics László –
hirdetés