Török puccskísérlet – Az amerikai elnök folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket

Washintgon – Az amerikai elnök folyamatosan figyelemmel kíséri a törökországi puccskísérlet fejleményeit – jelentette be a Fehér Ház.

Obama elnököt tanácsadói pénteken, helyi idő szerint a délutáni órákban, részletesen tájékoztatták a törökországi helyzetről. “Az elnök nemzetbiztonsági csapata figyelemmel kíséri a fejleményeket és folyamatosan tájékoztatja őt” – közölte Ned Price, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

John Kerry külügyminiszter Moszkvában, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján tett rövid kommentárján kívül az amerikai kormány tagjai egyelőre nem kommentálták a török puccskísérletet. Kerry azon reményének adott hangot, hogy “stabilitás, béke és folyamatosság'” lesz Törökországban.

Az ankarai amerikai nagykövetség – a washingtoni külügyminisztérium utasítására – arra szólította a török földön tartózkodó amerikaiakat, hogy maradjanak otthon, ne menjenek az utcára, ha már kint vannak, keressenek menedéket. Az ankarai nagykövetség egyúttal azt is kérte honfitársaitól, hogy se a nagykövetséget, se egyetlen amerikai külképviseletet ne keressnek fel.

Michael McCaul republikánus politikus, a képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke, meglehetősen óvatosan nyilatkozott: hangsúlyozta, hogy Törökország NATO-tag, az Egyesült Államok fontos szövetségese, és török földön amerikai katonai bázis van. Reményét fejezte ki, hogy Törökország minden körülmények között – bárki legyen is hatalmon – az Egyesült Államok szövetségese marad.

– MTI –