Helyi közélet

2008.08.25. 12:04

Csitrik az autó volánjánál

<p>Nem voltam még 17 éves, amikor levizsgáztam autóvezetésből, ezért csak néhány hónap múltán vehettem kézbe az áhított papírt. Haverokkal be a papa öreg Skodájába, és irány surány...</p>

Nem voltam még 17 éves, amikor levizsgáztam autóvezetésből, ezért csak néhány hónap múltán vehettem kézbe az áhított papírt. Haverokkal be a papa öreg Skodájába, és irány a Mikepércsi út-Péterfia utca-Simonyi út-Nagyerdei körút...; mit ténfereg itt ez a vén Ladás, vágjunk elé!

A kanyarban persze éppen ekkor tűnt fel egy szemből érkező autó, ráadásul annak a fránya villamosnak is pont akkor kellett arra járni. De semmi gond, mi azért befejeztük az előzést. Igaz, hogy a megelőzött Ladás a Nagyerdő cserjéi között landolt, a villamos meg szinte szikrázó kerekekkel vészfékezett, de megcsináltuk...

Be kell lássam, tizenéves járművezetőként annyi eszem volt, mint egy naposcsibének, és csak a csillagok szerencsés együttállásának köszönhetem, hogy a történetet felnőtt fejjel még felidézhetem. Persze, minden rosszban van valami jó. Én például megfogadtam, hogy ha rajtam múlik, a gyerekeim tizenévesen biztosan nem ülnek majd volán mögé. Nem is ültek.

Éppen a saját példám okán (no meg a rengeteg diszkóbaleset hallatán) nagyon tudom értékelni azokat a kormányzati törekvéseket, amelyek a vizsga előtt pszichológiai alkalmassági teszthez, utána pedig 30 ezer kilométerig felnőtt sofőr gardírozásához kötnék a fiatalkorúak jogosítványszerzését.

Gondoljunk csak a legutóbbi, szentendrei tinédszer-tragédiára, ahol egy 17 éves fiatalember felelőtlensége két 15 éves gyerek halálát okozta. Erre is utalva fogalmazott úgy a minap az új rend kormánybiztosa, hogy: a szabad helyváltoztatás igen, a járművezetés azonban nem alkotmányos alapjog.
Petneházi Attila
E-mail:[email protected]

  • Hol intézzük „folyó ügyeinket" Debrecenben?
  • Piercinges nyanya, tetkós tata - a divat következményei
  • TB-akták: Mi lesz a pályakezdőkkel?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában