Torna-vb – Hídvégi Vid ötödik lett lólengésben

Akt.:
Glasgow – Hídvégi Vid ötödik helyen végzett a lólengés döntőjében a Glasgow-ban zajló olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon, így nem szerzett kvótát a jövő nyári ötkarikás játékokra. A riói rajtjoghoz érmet kellett volna nyernie.

A KSI SE 29 éves versenyzője 15,366 pontot kapott gyakorlatára. Az aranyérmet a tavalyi Európa-bajnokságot is megnyerő 22 éves brit Max Whitlock szerezte meg.

“Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen jól sikerült. Egész héten az otthoni szisztéma szerint készültünk, jól mentek az edzések, a mai melegítés is” – nyilatkozta Hidvégi, csupán azt említve furcsaságként, hogy nem szokott egyedüli magyarként szerepelni a lólengés döntőjében. “Hiányzott Berki Krisztián, hiszen ha körbenéztem, csak az ellenfeleket láttam. Sportemberként ezen gyorsan túltettem magam, nem figyeltem másra, kizárólag a saját gyakorlatomra”.

Laufer Béla, Hidvégi edzője szerint az volt a cél, hogy a csapatot segítsék:

“A lólengés csak hab a tortán, a fináléba jutásban persze reménykedtünk. Mindkét alkalommal jól sikerült a gyakorlat, végig magabiztos volt. Most kaptuk világversenyen a legmagasabb pontszámot, úgyhogy ennek is örülök”.

“Vid végre megcsinálta azt, ami benne van, ez engem is örömmel tölt el” – reflektált a lólengésben olimpiai bajnoki címvédő Berki Krisztián, aki csupán 11. helyen zárt a selejtezőben, ezért nem jutott döntőbe, és mivel nem utazik el a kvalifikációs versenyre, biztosan nem lesz ott a riói olimpia mezőnyében. “Persze fura volt, hogy én csak a nézőtéren ültem, de már lezártam magamban ezt a történetet, nem szeretnék a múlttal foglalkozni.”

Magyar Zoltán, a tornaszövetség elnöke szerint Hidvégi nagyon jó gyakorlatot mutatatott be, jobbat, mint a selejtezőben:

“Vid már évek óta stabilan ott van az élmezőnyben lólengésben, több Eb- és vb-döntővel a háta mögött. Azt tudtuk, hogy ezzel a kiindulóval a 4-7. hely a realitás, már beszélgettünk arról, hogy jó lenne megemelni a kiinduló pontszámot az olimpiáig, mert akkor egy érem is összejöhet”.

“Most az áprilisi tesztversenyre kell készülnie, ahol egyéni összetettben szerezhet kvalifikációt az olimpiára. Addig a lólengésgyakorlata is erősödhet és akkor bármi előfordulhat” – értékelt elégedetten Altorjai Sándor csapatvezető is, aki szerint Hidvégi megint bizonyította, ott van a dobogó közelében.

Egyéni összetettben Makra Noémi a 21. helyen végzett Glasgow-ban. A csapatversenyben a selejtező alapján a Böczögő Dorina, Divéky Luca, Dévai Boglárka, Honti Kitti, Horváth Enikő, Makra Noémi összeállítású női válogatott a 18. lett, a Berki Krisztián, Hidvégi Vid, Babos Ádám, Dudás Norbert, Vágner Levente és Vecsernyés Dávid összetételű férfiegyüttes pedig a 22. helyen zárt.

– MTI –
hirdetés