Magyarország

2008.05.13. 21:16

Kovács Kálmán szerint könnyen megbukhat az MSZP-kormány

<p>Kovács Kálmán szerint nehezen elképzelhető, hogy az SZDSZ megszavazza a költségvetést, ami a kormány bukását jelenti.</p>

A szabad demokrata politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden este azt mondta, a kormányszerkezet körüli bizonytalanságok is jól mutatják, hogy mennyire ingoványos a kisebbségi kormányzás. A liberális képviselő ugyanakkor cáfolta, hogy Gyurcsány Ferenc távozását követelnék.
Kovács Kálmán szerint évente kétszer, a költségvetéskor és az adótörvények idején kerül választópróba elé a kisebbségi kormány. Mint mondta: az SZDSZ csak akkor szavazhatja meg a költségvetést, ha egyetért a mögötte található célokkal. A költségvetésnek tartalmaznia kell olyan reformerejű lépéseket, amelyeket az SZDSZ támogatni tud.
Kovács kifejtette: a kormányátalakítással kapcsolatban is sok kételyük merült fel, hogy a mostani lépések a hatékonyságot szolgálják-e, de úgy döntöttek, hogy utat engednek Gyurcsány kérésének. Ettől függetlenül a minisztériumok és a kormány előterjesztései lesznek az igazi próbái a kisebbségi kormánynak, hogy azokhoz képesek-e megnyerni az SZDSZ.
"A Parlamentben azonban nincsenek meg a feltételei a kisebbségi kormányzásnak, hiszen, ha az SZDSZ-t nem tudja megnyerni az MSZP, akkor további partneri lehetősége nincs" - tette hozzá Kovács, aki szerint ezért újra kell kötni a koalíciót új tartalmi és személyi feltételekkel.
Azon kérésére, hogy ezen kijelentésével az SZDSZ "fodorista" vonulata Gyurcsány fejét, azaz a miniszterelnök távozását követeli-e, a politikus elmondta: "Soha nem mondtuk, hogy Gyurcsány Ferenc fejét kérjük a további kormányzáshoz. Program és személyi szinten a két pártnak közösen kell döntéseket hoznia."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!