Torna Eb – Bernben dől el, hogy Makra vagy Kovács utazik-e Rióba

Budapest/Bern – A női tornászok csütörtökön rajtoló berni Európa-bajnokságán dől el, hogy Makra Noémi vagy Kovács Zsófia utazik-e a nyári riói olimpiára. Az áprilisi tesztversenyen kvótát szerzett két versenyző mind a négy szeren versenyez a kontinensviadalon.

A hazai szövetség (MATSZ) tájékoztatása szerint a Draskóczy Imre szövetségi kapitány által kiírt válogatási elv lényege, hogy amelyik tornász döntőbe kerül, s ott pontszerző helyezést ér el, az lesz az olimpiai induló. Ha mindketten finalisták, akkor a jobb eredmény dönt, ha egyik versenyző sem jut fináléba egyik szeren sem, akkor a riói tesztversenyen elért eredményük határozza meg a kiutazó személyét. Áprilisban Kovács 14., Makra 49. volt a tesztviadalon.

Makra térd-, Kovács combsérüléssel küzdött, de mindketten felépültek, s a keddi pódiumedzésen minden szeren gyakoroltak.

A riói olimpiai résztvevő személyére a szövetségi kapitány jelölése alapján a MATSZ tesz majd javaslatot a Magyar Olimpiai Bizottságnak, amely a név szerinti nevezés elküldésével hozza meg a végső döntést.

Mivel Bernben csapat Eb-t rendeznek, a csütörtöki selejtezőkben ötből három versenyző lép a szerekhez, mindhárom eredménye számít, s a legjobb nyolc együttes jut be a szombati csapatdöntőbe. Az egyes szereken a legjobb nyolc tornász – de országonként legfeljebb kettő – lesz finalista.

A magyar válogatottban Makra és Kovács mellett Böczögő Dorina, Csányi Julianna és Divéky Luca szerepel. Bernben a juniorok is versenyeznek, a magyar csapatot Fehér Nóra, Jakab Noémi, Katona Barbara, Szabó Mónika és Szujó Dorka alkotja.

“Nem volt zavartalan a felkészülés, több hullámvölgy is volt, sérülések, betegségek, de örömteli, hogy már kijöttünk a gödörből” – idézte Draskóczy Imrét a MATSZ közleménye. “Nagyon reménykedem abban, hogy a két évvel ezelőtti 13. helyezésen tudunk javítani, s úgy gondolom, mind Makra Noéminek, mind Kovács Zsófiának van esélye a szerenkénti döntőkre, Noéminek akár felemáskorláton, akár gerendán, Zsófinak pedig ugrásban.”

A szerenkénti döntőket a felnőtteknél vasárnap délelőtt, a junioroknál pedig délután rendezik.

– MTI –

Címkék: ,