Törd meg! A többi Jézus dolga

Bosák Nándor
Bosák Nándor - © Fotó: Matey István
Debrecen – A Bosák Nándor életéről szóló portréfilm egy szelet az emlegetett kenyérből. Lélektáplálék.

A hatvanpercnyi visszaemlékezés finoman kilökdös abból a puha, könnyen ölelő állapotból, amikor elhisszük a másik oldalnak, hogy kicsik és tehetetlenek vagyunk. A film megmutatja, mit tehet Isten ügyéért, ezzel együtt a társaiért a sok millió egyike, ha alázattal dolgozik, s végig hiszi, nem a maga dicsőségére épül a közösség, a templom, az iskola, az egyházmegye. Sőt ahogyan az a 2012-ben bemutatott filmből a keddi Apolló mozibeli vetítésén kiderült, csaknem ezek is hozadékok.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye első (22 évig hivatalban lévő) püspökének valódi törekvése a kezdetektől, hogy minél többen megértsék: anyagi dimenziókban nem lehet mindent megoldani. „Nem az a legnagyobb baj, hogy nem hisznek Istenben, hanem, hogy úgy élnek, mintha nem lenne” – fogalmazott a műben. A filmet Vojtkó Ferenc, a DTV szerkesztő-riportere készítette, a római katolikus egyházi méltósággal együtt újra ellátogattak Bosák Nándor életének leglényegibb helyszíneire. A taksonyi szülőfalutól kezdve, a kitelepítést követően a marhavagonról leszállva megpillantott kálmánházi tanya helyszínén, pappá szentelésének, később pedig fiatal papnövedékek lelki nevelési szolgálata városán, Egeren át Debrecenig. Hallhattunk személyes kapcsolódásait a történelmi viszontagságokhoz és mesélt felemelő pillanatokról is. Bármiről szólt az elrendeltség megnyugvásával tette, és kikanyarította belőle, hogyan vált végül javára egy-egy tapasztalás.

bnA Bosák Nándorról szóló portréfilmet az Apolló Moziban mutatták be | Fotó: Matey István

Szólt a címadó igéről is. Püspökké szentelésekor Izajás próféta könyvének e részletét választotta jelmondatául. A történet szerint éhező tömeg előtt állt Jézus a tanítványaival. Egyikük felvetette: van öt kenyér és két hal, de mi az ennyi embernek? Jézus azonban csodát tett és jóllakatott mindenkit. Bosák Nándor úgy fogalmazott, a szükség mindig nagyobb, mint amilyen megoldással én rendelkezem. De a csoda úgy történik, hogy azt a keveset, amim van, egészen Krisztus kezébe adom, s abból már valami lesz.

HABE


Fotó: Matey István
Debrecen - A „Törd meg az éhezőknek…” (Iz 58,7) című, Bosák Nándor debrecen–nyíregyházi megyés püspökről szóló portréfilmet mutatták be kedden az Apolló moziban. Fotó: Matey István