Topligás együttesek csatája

Akt.:
Messi és Kompany vélhetően ma is összecsap
Messi és Kompany vélhetően ma is összecsap - © Fotó: Getty Images
Angol–spanyol, illetve olasz–német párharcokkal folytatódik a Bajnokok Ligája.

Az elmúlt szezonhoz hasonlóan, idén is a BL–nyolcaddöntőjében csatázik egymással a Manchester City és a Barcelona. A tavalyi összevetésből a katalánok kerültek ki győztesen, miután a párviadal mindkét mérkőzését megnyerve, összesítésben 4–1–es különbséggel léptek tovább. Jelenleg mindketten a „pióca”–szerepét töltik be hazájuk pontvadászatában, hiszen mind a City, mind a Barca a második helyen tapad a listavezetőre. A főpróbája az angoloknak sikerült jobban, ugyanis a polgárok nagyon sima, 5–0–ás diadalt arattak a Newcastle ellen. Ezzel szemben a gránátvörös–kékek 11 összecsapást számláló győzelmi szériája véget ért a hétvégén, miután a Malaga 1–0–ra diadalmaskodott a Camp Nou stadionban.

Szakértők szerint a mai találkozón kulcskérdés lehet Yaya Touré hiánya, a City elefántcsontparti középpályása eltiltását tölti, így nem számíthat rá Manuel Pellegrini. Érdekesség Touréval kapcsolatban, hogy 2007 és 2010 között a Barcelonát erősítette, a 3 év alatt nyert 2 bajnoki címet, valamint 1 BL–serleget. – Véleményem szerint nagy potenciál van a csapatban. Ha képesek vagyunk a legjobb játékunkat nyújtani, akkor bárki ellen reális győzelmi esélyünk lehet. Fontos lesz a koncentráció, a 180 perces párharc egyetlen pillanatában sem mélázhatunk el–vélekedett Frank Lampard, a City veterán középpályása.

Jelentős történelem

1997 után találkozik ismét egymással a Juventus és a Dortmund. Az a 18 évvel ezelőtti ütközet, nem holmi „sörmeccs” volt, hanem a BL–döntője, amelyet végül a német egylet nyert meg. 1993–ban az UEFA–kupa fináléjában szintén ez a két gárda harcolt meg egymással, akkor a torinóiak ünnepelhettek.


A '93-as döntőben | Fotó: Getty Images A ’93-as döntőben | Fotó: Getty Images ©

A zebrák fél kézzel már fogják az olasz bajnoki serleget, mivel előnyük 9 pont az üldöző AS Romával szemben. A Dortmund eközben elkezdte a túlélőtúrát, immáron sorozatban 3 bajnoki győzelemnél tart Jürgen Klopp együttese, így eltávolodott a kiesőzónától. –Több játékosuk visszatért sérüléséből, emiatt kedvezőbb helyzetből várhatják a találkozót. Mindenképpen figyelnünk kell a dortmundiak erősségére, a kontratámadásokra. Erős a csapatunk, jelentősen fejlődtünk az utóbbi években, és ezt szeretnénk bizonyítani is– fogadkozott Giorgio Chiellini.

Mindkét találkozó a szokásoknak megfelelően 20:45–kor kezdődik, a Manchester City–Barcelona meccset a Sport1 közvetíti, míg a Juventus–Dortmund összecsapást a Digisport1.

HBN–BÁ