Ezt kell tudni Elbasanról

2019.07.16. 14:32

Folyóparti ékszerdobozban játszik majd a Loki

A klubhonlap bemutatja a várost, ahol a DVSC El-selejtezőt játszik.

Fotó: Pasztilla aka Attila Terbócs / Wikipédia

Elbasan Albánia központi részén, a Shkumbin folyó kiterjedt, nyílt völgysíkságában, Tiranától 40 kilométerre fekvő város. Lakossága közel 80 ezer fő, ezzel Albánia negyedik legnépesebb városa.

A Wikipedia szerint Elbasan napjainkban fontos közlekedési csomópont, amelyen áthalad a VIII-as számú páneurópai folyosó. Az albániai nagyvárosok közül közvetlen közúti összeköttetése van Tiranával és Korcával.

A város fő látnivalója a várnegyed, a tornyokkal és a Bazárkapuval tagolt 15. századi falak között az 1492-ben épült Király-mecsettel, a 17. századi Öregfürdővel, valamint a görögkeletiek 1868-ban befejezett Szűz Mária-templomával. További fő nevezetességei a 4-5. századból fennmaradt mozaikpadlós ókeresztény templomok, a tepei és a bezistani bazilika romjai, a 16. századi Naziresha-mecset és a 17. századi Bazárfürdő. Elbasan egyetemváros, az ország legnagyobb múltú tanintézete, az Aleksandër Xhuvani Egyetem otthona. Mindezek mellett több múzeum, valamint az ország egyik legrégibb kőszínháza, a Skampa Színház kínál kulturális programokat az érdeklődőknek.

Fotó: Pasztilla aka Attila Terbócs / Wikipédia

A város síksági területen, a Shkumbin által a negyedidőszakban felépített, agyagos-iszapköves folyóteraszon fekszik, átlagosan 120 méteres tengerszint feletti magasságban. A folyóval átellenes oldalról magaslatok veszik körbe: északnyugatról és északról a graceni, illetve a godoleshi vidék oligocén kori formációi, északkeletről pedig a labinoti hegyvidék késő kréta kori homokkővonulatai szegélyezik. A belterület legmagasabb pontja a város keleti szélén található Krastai park.

Az Elbasan Aréna átadása után | Fotó: Vergogc / Wikipédia

A mintegy 10 négyzetkilométere belterületi résszel rendelkező város a Shkumbin jobb partján, a folyó kanyarulatánál terül el. Több közúti híd is található a város térségében, de nyaranta gyalogosan is könnyűszerrel át lehet kelni a folyón. Elbasan legjelentősebb belterületi folyóvize az 1350 méteres tengerszint feletti magasságban eredő, mintegy 15 kilométer hosszú Zaranika-patak. A város nyugati és déli előterében mezőgazdasági és elhagyott ipari területek övezik a várost, míg az északi hegylábakon az uralkodó növénytakarót félszáraz cserjések és bozótosok alkotják. Egyedül az északkeleti, Labinot felőli hegyvidéken találhatóak kiterjedt erdők.

Magyar állampolgárok vízummentesen, útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal utazhatnak be az országba. Hivatalos pénznem az albán lek.

A következő napokban elég meleg lesz Elbasanban, szerdára és csütörtökre 32 fokot írnak – olvasható a dvsc.hu-n.

Keddi hír még, hogy a Loki csütörtöki El-visszavágóját az M4 Sport élőben közvetíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában