Tollhegyező: Meghalt egy lány

Kaposvár, 2015. április 23. Megemlékezõk mécseseket gyújtanak az elõzõ napon egy helyi dohányboltban meggyilkolt fiatal nõ emlékére a kaposvári Kossuth téren 2015. április 23-án.
Kaposvár, 2015. április 23. Megemlékezõk mécseseket gyújtanak az elõzõ napon egy helyi dohányboltban meggyilkolt fiatal nõ emlékére a kaposvári Kossuth téren 2015. április 23-án. - © MTI Fotó: Varga György
Meghalt egy 21 éves lány…Meggyilkolták! Az volt a „bűne”, hogy egy Nemzeti Dohányboltban dolgozott egyedül, kiszolgáltatottan, a külvilágtól elzárva. Esélye sem volt a túlélésre. És könnyen meghalhatott volna az az idősebb hölgy is, aki gyanútlanul lenyomva a kilincset, éppen a gyilkosság után akart bemenni az üzletbe. Végülis, mit számít egy elvetemült gyilkosnak, hány ember vére szárad a lelkén… Kenyeres Ilona írása.

A hölgynek ez alkalommal – hangsúlyozom, hogy ez alkalommal – szerencséje volt. A gyilkos ugyanis a lábát az ajtó elé rakva közölte vele, hogy az üzlet zárva van. Ezt követően valóban rázárta az ajtót a haldokló lányra, majd az üzlet teljes bevételét magával vitte. Nem jutott messzire, már másnap elfogták.

Az eset kapcsán rengeteg kérdés merül fel a jóérzésű magyar emberekben. A legfontosabb azonban egy szó: Megérte? Megérte annak az embernek, aki megölte ezt a védtelent lányt, akit nem óvott meg, sőt ellenkezőleg, kiszolgáltatottá tett a lesötétített ablak? Megérte azoknak, akik ezt az őrült ötletet kitalálták és meg is valósították? Egyáltalán, van olyan ember, akinek megérte, hogy ilyen áron jusson jövedelemhez? Úgy tűnik, igen…

Tavaly állítólag minden napra jutott egy trafikrablás, mely kisebb-nagyobb „eredménnyel” járt a rablók számára. Az, hogy az eladók milyen traumákon mentek át, kit érdekelt! A mostani kaposvári haláleset kapcsán azonban már néhány „nagyokos” szerint újra kell gondolni, illetve felül kell vizsgálni a trafikok elsötétítésének kérdését.

Szerintem meg csak egyszerűen azon kellene elgondolkodniuk, hogy az emberélet a fontosabb, vagy pedig az, hogy a 18 éven aluli fiatalok számára ne legyenek láthatóak a dohánytermékek. Mert hát ők aztán eddig nem is láttak még ilyet, de tényleg! Azt nem, csak kemény pornófilmeket a neten! Na de hol van azoknak a romboló hatása a cigarettáéhoz képest, nem igaz?

Egy másfél évvel ezelőtti jegyzetemben már előrevetítettem a tragédiát, csak éppen azt a kérdést nem tettem fel, miszerint ahhoz, hogy változás történjen, megvárják, hogy meghaljon valaki? Most már lenne rá válasz is. Igen, megvárták!

– Kenyeres Ilona –