Tolcsván nagyobb lehet az árvíz, mint 1999-ben

Egy hónap alatt negyedszer vannak gondban a Tolcsva-patak völgyében elterülő települések.

Háromhután, Erdőhorvátiban, Komlóskán és Tolcsván már védekeznek. Vámosújfalun azért imádkoznak, hogy a víz el ne vigye azt a közel kétszáz éves hidat, amit a Tolcsva-patak legutóbb már megmozdított.

Soltész Árpád Erdőhorváti polgármestere a Független Hírügynökségnek arról számolt be, hogy körülbelül harminc emberrel és munkagépekkel védik a lakóházakat az egyre emelkedő Tolcsva-patak árvizétől. Komlóskán szintén rakják a homokzsákokat. Még ugyan nem érte el a településen átfolyó patak szintje azt, ami korábban százmilliós károkat okozott a faluban, de a víz ott is emelkedik.
Tolcsván Vojnár László polgármester attól tart, hogy nagyobb árvíz következik be, mint 1999-ben, amikor közel 130 házat fogott körbe, vagy árasztott el a település nevét viselő patak. A polgármester tájékoztatása szerint most az a patak is árad, ami egy hónappal ezelőtt okozott károkat a faluban, akkor több családot, mintegy húsz embert ki is kellett telepíteni.

 

A Tolcsva-patak Vámosújfalunál torkollik a Bodrogba. A település polgármestere már beszerzett egy szivattyút a felgyülemlett víz átemeléséhez. Felházi József azt mondta: most azon imádkoznak, hogy a patak sodrása meg ne rongálja a falu két részét összekötő, csaknem kétszáz éves kőhidat. Az előző árvízben ugyanis a nagy mennyiségű víz már megmozdította a létesítményt.

-Független Hírügynökség-