Tokajban nyitott a Zempléni Fesztivál Extra

Nagy várakozással fogadta a közönség a Hollerung Gábor vezette a Budafoki Dohnányi Zenekar a tokaji Paulay Ede színházban, ahol a tavaly bevezetett Zempléni Fesztivál Extra nyitókoncertjét tekinthették meg a zenebarátok.

A rendezvényen részt vettek az Antenna Hungária francia tulajdonosai és a cég magyar menedzsmentje is.

A muzsika felcsendülése előtt Turjányi Miklós köszöntötte a közönséget és a francia főszponzorokat. A fesztiváligazgató kitért arra, hogy a Zemplén Fesztivál Extra sikere arra ösztönözte a rendezőket, hogy ebből hagyományt teremtsenek, aminek helyszíne Tokaj város, a Paulay Ede Színház.

A hegyaljai árvízkárosultak megsegítésére

Az igazgató elmondta, ezúttal a koncert bevételeit a hegyaljai árvízkárosultak megsegítésére ajánlják fel, hiszen a zenészek a gátakon nem tudtak helytállni, helyette a színpadról segítenek.
Bejelentette, hogy az Antenna Hungária ezt az összeget további két millió forinttal toldotta meg, amelyet a közönség harsány tapsa követett. Az igazgató Májer János polgármestert kérte fel, hogy a nyissa meg a fesztivált.

Tokaj első embere kiemelte: Isten áldása Magyarország számára minden olyan nap, mint a mai, mert nem esett az eső, s újabb károk nem keletkeztek. Majd szólt arról, hogy mennyire nagy megtiszteltetés, hogy az országos, sőt nemzetközi hírűvé vált fesztiválnak az első részét, a Zempléni Fesztivál Extrát Tokajban nyitják meg, amin minden esetben a főszponzor, az Antenna Hungária vezérkara is minden alkalommal részt vesz. Tokaj számára nagy kitüntetés, hogy a városban is érdekeltséggel bíró francia cég a várost látogatja meg, s győződik meg a magyar kultúra nagyságáról és a művészek virtuozitásáról.

– Igaz, a városban több fesztivál is van, de valójában a magas kultúrát, az igazi művészetet a Zempléni Fesztivál jelenti. Vagyis Magyarország intellektuális rétege ma már számon tartja Tokajt, a fesztivált és a Paulay Ede Színházat – mondta el Májer János. -  A Bösendorfer zongora áthozatala a színházba a hangversenyteremből már önmagában is nagy teljesítmény, de meg vagyok győződve arról, hogy Jandó Jenő zongorajátéka minden félelmemet el fogja oszlatni – tette hozzá a városvezető.

A polgármester megköszönte a közönség részvételét, és a francia barátok hűséges megjelenését. Köszönetet mondott a Royal borászatnak is, hogy a koncert előtt és a szünetben minden zenebarát a vendégük lehetett, bárki – bármilyen bort kívánt meg.

Az első felvonásban Jandó Jenő zongorakoncertjében gyönyörködhetett a közönség, amelyet a Dohnányi Zenekar kísért. A második részben Dukas Bűvészinasa és Bizet Carmen-szvitje került bemutatásra Hollerung Gábor vezényletével.

– A műsor során élmény volt látni, hogy a karmester és a zenekar a kívülálló számára egyé vált. Öröm volt látni, hogy mester milyen élvezettel és átéléssel dirigálta együttesét, miközben a látszat mögött erős koncentrációra, komoly fizikai és lelki erőkifejtésre volt szüksége. A zenekar semmiben sem maradt alul vezetőjétől – értékelte a hallottakat Májer János.

Erdős József