Tóbiás: az MSZP a nemzeti béremelés programjára tesz javaslatot

Budapest, 2015. május 27., szerda (MTI) – Az MSZP a nemzeti béremelés programjára tesz javaslatot a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványokkal – mondta az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Tóbiás József ismertetése szerint a közszférában 50 százalékos béremelésre, továbbá nettó százezer forintos minimálbérre tesznek javaslatot a törvényjavaslat általános vitájának pénteki lezárásáig.

Hozzátette: az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adókulcsát 5 százalékra javasolják csökkenteni.

Kérdésre elmondta, a közteherviselést egy többkulcsos adórendszerben képzelik el, amelynek alsó kulcsa egyszámjegyű lesz.

A pártelnök közölte, módosító indítványaik több területet is kiemelten kezelnek, így az egészségügyet, ahonnan az elmúlt években 300 milliárd forintot vontak ki, a szociális ellátórendszert, ahonnan ugyanekkora összeget vont ki a kormány.

Tóbiás József szorgalmazta, hogy az önkormányzatok kapják vissza azt a pénzt, amivel képesek mérsékelni a társadalmi feszültségeket a településeken.

Értékelése szerint a cserbenhagyás költségvetése a 2016-os, mert a magyar emberek nem számíthatnak a kormányra jövőre sem. Szerinte olyan adópolitika van Magyarországon, amely növelte a társadalmi különbségeket.

A módosító indítványaik fedezetét firtató kérdésre a frakcióvezető azt mondta, hogy 2,5 százalékos gazdasági növekedést vár a kormányzat, az MSZP pedig ahhoz mérten kínál béremelést.

– MTI –