Többszörösen ünnepel az Alfa Romeo

Többszörösen ünnepel az Alfa Romeo
Az Alfa Romeo évszázados történetének három fontos mérföldköve is most ünnepli ötvenedik születésnapját:a „Giulia” modell, a Balocco tesztpálya, és a „Registro Italiano Alfa Romeo” (RIAR).

2012-ben ünnepli fél évszázados évfordulóját az Alfa Romeo „Giulia”, az autó, amely különösen fontos szerepet játszott a márka százéves történelmében, mint az Alfa Romeo technológiai és kreatív tehetségét egyaránt briliánsan szemléltető, a márka különlegesen dinamikus növekedési fázisában színre lépő modell.

Stílus, technikai tartalom, menetteljesítmények, megbízhatóság, innováció – ez csupán néhány mindazon elemek közül, amelyek olyan mérhetetlenül sikeressé tették a „Giuliát”. A modellcsalád különböző karosszéria- és motorváltozatai 1962 és 1977 között egymillió példányban találtak gazdára, a modell nemzetközi szinten is nagy jelentőségűnek bizonyult. A „Giulia” értékesítési szempontból hatalmas siker volt, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy ma az Alfa Romeo egyik legismertebb, ikonikus modelljének számít.

A „ Giulia TI”, ahogy a modellt hivatalosan nevezték, 1962. június 27-én mutatkozott be a nemzetközi szaksajtó képviselőinek Monzában: azon a körpályán, amely nem csak a márka számtalan sportsikerének volt helyszíne, de a hetvenes évek elejéig az Alfa Romeo versenymodelljeinek tesztpályájaként is szolgált. Az Alfa Romeo három évvel később, a Brianza-i pályán tért vissza az autóversenyzés világába, mégpedig a „Giulia Sprint GTA” modellel, a Giulia család egyik különleges tagjával.

A Giulia évfordulójára tervezett, hivatalos logót a modell eredeti, legendás hirdetése ihlette. Ennek szlogenje, a „szél által tervezve” a Giulia kiemelkedően áramvonalas formájára utalt: a szedán 0,34-es Cw értéke, amely még ma is elismerésre méltónak számít, annak a „forradalmi” és igen személyes formatervnek volt köszönhető, amely mindig is kiemelte a sportos limuzint versenytársai köréből.

Az Alfa Romeo klubok, rajongók és gyűjtők világszerte ünneplik a Giuliát; a megemlékezések június 24-én, a Balocco-i tesztpályán érték el csúcspontjukat. Nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen a létesítmény 50. születésnapját is ekkor ünneplik: szintén 1962-ben fejeződtek be a Milánótól 60 kilométerre, a vercelli rizsföldek mellett található körpálya munkálatai. A 190 hektáron elterülő pálya az egyik első volt saját műfajában, megnyitása lehetővé tette az Alfa Romeo számára, hogy közúti és versenyautóit ilyen modern infrastrukturális körülmények között fejlessze és tesztelje. Az Alfa Romeo hivatalos versenyrészlege, az Autodelta az elsők között vette birtokba a körpályát, amelyen a világ versenypályáinak számos híres kanyarját reprodukálták tökéletesen, hogy a lehető legélethűbb környezetet biztosítsák a versenyautók teszteléséhez.

A Giuliától kezdődően a márka összes sorozatgyártású modelljét Baloccóban fejlesztették és tesztelték, ami lehetővé tette, hogy az Alfa Romeo megerősítse vezető pozícióját a márka mai napig egyik leginkább meghatározó védjegye: a menetdinamikai képességek terén. A „Balocco-i Tesztközpont” jelenleg több mint 80 kilométernyi tesztpályából áll, a legkülönfélébb jellegű útszakaszok gyakorlatilag miden teszttípus elvégzésére alkalmasak, ráadásul nem csak személygépkocsik, hanem traktorok, teherautók és különleges járművek is tesztelhetők itt.

Az új Giulietta Quadrifoglio Verde is ott volt azon járművek között, amelyek Baloccóból Angliába indultak, hogy részt vegyenek a világ egyik legnagyobb autós találkozóján, a ‘Goodwood Festival of Speed”-en. Az utazás során az Alfa Romeo csapata összesen hét résztvevő nemzet (Olaszország, Svájc, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium és az Egyesült Királyság) Alfa Romeo klubjainak tagjaival találkozott, majd az egész kalandot, beleértve magát a fesztivált is, fényképekkel és videofelvételekkel dokumentálják a goodwood.alfaromeo.com weboldalon, valamint a Giulietta Twitter oldalán; twitter.com/alfa_giulietta

A „ Giulia” és „ Balocco” mellett a márka egyik hivatalos klubja , a Registro Italiano Alfa Romeo (R.I.A.R.) is ötvenedik születésnapját ünnepli idén (a másik hivatalos klub a Scuderia del Portello). Az 1962-ben alapított társaság ma az egyik legnagyobb presztízsű, és legrégebben fennálló márkaklub, amely jelenleg mintegy kétezer tagot számlál. A világ legkiválóbb és legritkább autócsodáit tömörítő egyesület éves naptára tele van olaszországi és nemzetközi rendezvényekkel. A „Registro” június 23-án, Cremonában ünnepli fél évszázados jubileumát; a tagok mellett a helyi intézményeket is mozgósító ünnepséget azon a helyszínen rendezik meg, ahol az Alfa Romeo első világbajnok modellje, a „P2” 1924-ben első ízben – győzedelmesen – mutatkozott be a nagyközönség előtt.

(forrás: alfaromeo.hu)

Címkék: ,