Többször, rövidebb időre megyünk üdülni

Többször, rövidebb időre megyünk üdülni
© Illusztráció: AFP / ATTILA KISBENEDEK
Budapest – Belföldi turizmus: 10 százalékos bővülés a 3. negyedévben.

Annak ellenére, hogy júliusban és augusztusban is bőven akadtak hideg napok, ismét rekord negyedévet zárt a belföldi turizmus – egy elemzése alapján 10 százalékos volt a bővülés 2014 hasonló időszakához képest. – A vendégéjszakák számát vizsgálva az 1 éjszakás kiruccanások népszerűbbek lettek, mintegy 4 százalékkal bővültek, így az elmúlt három hónapra is igaz volt a korábbi évek tapasztalata: inkább többször megyünk rövidebb időre – az összes foglalás kétharmada 1-3 éjszakás kikapcsolódásra szólt – mondta Varga Zoltán, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója.

A legnépszerűbb települések rangsorában nem történt változás 2014-hez képest: Siófok, Budapest, illetve Hajdúszoboszló volt a leggyakoribb választás a vendégek körében. A megyék közül a nyári szezont egyértelműen Somogy zárta a legjobban, a dobogós helyezések sorában Pest, illetve a Balaton északi partjáig érő Veszprém megye következett.

Az elmúlt negyedévben e három régió a belföldi turizmus 37 százalékát adta, a legtöbb nyaraló egyébként Budapestről, Debrecenből, illetve Szegedről érkezett.

Népszerű a SZÉP-kártya

Habár a foglalási érték tekintetében rendkívül széles volt a skála – a legnagyobb meghaladta az 1,7 milliót, de volt, aki talált szállást mindössze 1000 forintért –, egy alkalommal átlagosan 53 005 forintot költöttünk szálláshelyre. A vendégek harmada választotta a magánszállásokat és apartmanokat. Az elmúlt negyedévben ugyan­akkor a legnagyobb növekedést – 9 százalékot – a 4-5 csillagos hotelek érték el, míg a 2 csillagos szállodák népszerűsége csökkent leginkább – mondta Varga Zoltán. A szakember hozzátette, a SZÉP-kártyák népszerűsége töretlen: közel minden 7. foglalás esetében ezzel egyenlítik ki a vendégek a számlát, melyek átlagosan 48 049 forintról szólnak.

Az év hátralévő részében a wellness-szolgáltatásokat kínáló szálláshelyek örülhetnek leginkább, s ehhez kapcsolódóan azok a települések, melyek neves termálfürdőt üzemeltetnek. Az előfoglalási adatok alapján így sorrendben Budapest, Eger, Gyula, Miskolctapolca, illetve Hajdúszoboszló számíthat majd a legtöbb vendégre.

HBN

Címkék: ,hirdetés