Több tízmilliós NI adomány a debreceni középiskoláknak

Akt.:
Több tízmilliós NI adomány a debreceni középiskoláknak
Az Agóra Tudományos Élményközpontban többek között ebben a témában is megtartott sajtótájékoztatón Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az NI Hungary Kft. számára stratégiai kérdés a felnövekvő mérnökgeneráció támogatása.

A mai gyermekek a jövő innovátoraivá válhatnak, ezért kiemelt helyen áll a természettudományos pálya iránti érdeklődésük felkeltése és az oktatásuk. Az ügyvezető hozzátette, hogy ennek érdekében még szorosabb együttműködést terveznek az Agóra Tudományos Élményközponttal. A már itt lévő NI-os DEMO bemutató eszközök mellé egy újabbat, többek között rezgésszámot és súlyeloszlást is mérni képes hidat adományoz a National Instruments az Agórának. Emellett az egyik szemináriumi teremben – NI-teremként is elnevezve – interaktív módon lehetősége lesz az odalátogatóknak további érdekességeket megtudniuk a vállalatról.

Sikeres volt az NI Akadémia első tanéve is az Agórában, amelyet még tavaly novemberben indítottak útjára a természettudományos témák népszerűsítése céljából. Az NI Akadémia hat előadásán 12 intézmény 1096 diákja vett részt. Legtöbben – összesen 393 fővel – a debreceni Szent József Gimnáziumból érkeztek. Az intézmény kiemelkedő aktivitását egy myDAQ eszközzel jutalmazta az NI Hungary Kft., amelyet Csatári László tanár vett át. Az NI Akadémia szeptemberben újra megnyitja kapuit a debreceni általános és középiskolások előtt, olyan új és érdekes témákkal, mint például a biotechnológia vagy gyógyszerkutatás.

A fiatalok nyitottságának, kíváncsiságának megőrzése az egyik legfontosabb célja az Agórának is, ebben pedig fontos partnerre talált az NI Hungary Kft-ben – hangsúlyozta Somogyi Béla, az Agóra Tudományos Élményközpont igazgatója. Tavaly 26 ezer, idén májusig pedig már 13 ezer látogatója volt az intézménynek, akik valamilyen formában találkozhatnak a tudománnyal. Az érdeklődés fokozása érdekében az Agóra újabb eszközöket telepít, illetve érdekes előadásokkal, kiállításokkal, sőt kitelepülésekkel is minél több fiatalt kíván megszólítani.

Barabás Botond, az NI Hungary Kft. Innovációs Programjának vezetője a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az oktatás színvonalának emelése érdekében 41 millió forint értékben technikai eszközöket és szoftvereket adományozott az NI Hungary Kft. a Debreceni Szakképzési Centrumnak. Az adományozás fő célja elősegíteni azt, hogy az oktatásnak is sikerüljön lépést tartani azzal az exponenciális növekedéssel, ami ma az ipar fejlődésére jellemző. Ennek köszönhetően a diákok többek között olyan eszközökön tanulhatnak, amelyekkel a szenzorok leolvasott értékeit vezeték nélkül képesek továbbítani. A gyerekek képesek lesznek okos eszközöket létrehozni, intelligenciát beépíteni gépekbe. Ezek olyan jövőbe mutató megoldásokat eredményezhetnek, mint az Internet of Things, azaz a Dolgok Internete által vázolt elgondolás, amely közelebb visz az igazi okos otthonok, városok létrejöttéhez.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója megköszönve a támogatást, utalt arra, hogy az ipar elemi érdeke, hogy a műszaki szakközépiskolák kiválóan működjenek és tanműhelyeik jól felszereltek legyenek. A tanulóknak először itt kell megszerezni az alaptudást és elsajátítaniuk a precíz, pontos munkavégzést, a felelősségteljes viselkedést. Elmondta, hogy a konstruktív együttműködés nem új keletű. Az év elején már az NI Hungary Kft-vel közösen szakképzési nyílt napot tartottak, amelynek keretében a technikusi pályát népszerűsítették. A szakképzés spektrumában a mérnököktől kezdve a technikusokig bezáróan mindenkire szükség van, ugyanis ma Magyarországon több ezer a betöltetlen munkakör ezen a területen.

A National Instruments-ről
A National Instruments (NI) 1976 óta támogatja a mérnököket és a tudósokat a világ legnagyobb mérnöki kihívásainak leküzdésében olyan hatékony és rugalmas rendszereket kínálva, amelyek fokozzák a termelékenységet és felgyorsítják az innovációt. Az NI integrált hardver és szoftver platformjai segítségével a vállalat ügyfelei számos iparágban igyekeznek jobbá tenni világunkat—a gyógyászattól az autógyártásig, a fogyasztói elektronikától a részecskefizikáig.

Az NI Magyarországon
A vállalatcsoport hardvergyártásának jelentős része Debrecenben, az NI Hungary Kft-nél történik. Emellett itt működnek olyan globális, illetve regionális kiszolgáló központok is, mint az informatikai fejlesztői részleg, a jogi és a pénzügyi csoportok, valamint a vevői megrendelések feldolgozásával foglalkozó egység. A gyártást szakképzett mérnökök támogatják, a kutatás-fejlesztési mérnökcsoport tevékenysége révén pedig a vállalat igazi tudásközponttá nőtte ki magát a régióban.

Budapesten található az NI Kelet-Európát kiszolgáló kereskedelmi és marketing központja, amely a debreceni csapattal szoros együttműködésben szintén több mint egy évtizede segíti a hazai mérnököket, kutatókat, oktatókat és diákokat munkájuk hatékonyságának fokozásában.

 

Címkék: , ,


hirdetés