Több tízmilliós adóhiányt okozott a debreceni férfi, még könyvelést sem vezetett

Debrecen – A Debreceni Ítélőtábla Dr. Háger Tamás vezette tanácsa a vádlottal szemben kiszabott börtönbüntetést 3 év 6 hónapra, a közügyektől eltiltást 4 évre súlyosította. A vagyonelkobzás összegét 6.307.374.-Ft-ra mérsékelte. Egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2017 januárjában Sz. I. vádlottat költségvetési csalás bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság a vádlott vagyonának terhére 13.862.374.- Ft erejéig vagyonelkobzást rendelt el. Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2014 nyarán létrehozott egy kft-t, amelynek fő tevékenysége élelmiszer, ital, dohányáru piaci kiskereskedelme volt. A vádlott valótlanul jelentette ki az ügyvéd által jegyzett és aláírt nyilatkozatában, hogy ügyvezetőként büntetlen előéletű. mert korábban a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság vele szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetést szabott ki. Ezáltal közreműködött abban, hogy a cégnyilvántartásba, mint közhiteles nyilvántartásba valótlan adatokat jegyezzenek be. A vádlott a Kft megalapításától kezdődően élelmiszerkereskedelmi tevékenységet folytatott. Egyetlen vevője egy másik cég volt, amely a tőle beszerzett rizst az egyik multicég felé értékesítette. A vádlott két pénzintézetnél is nyitott kft-jének forint- és euróalapú devizaszámlát, amelyeken bonyolította a pénzforgalmát. Könyvelést a megalakulástól kezdve nem vezetett, semmiféle iratanyaggal nem rendelkezett. 2014 III. és IV. negyedévére vonatkozóan határidőben nem, hanem 2016 februárjában adott be ÁFA bevallást. 2014-2015-re társasági adó és iparűzési adó tekintetében nem tett eleget bevallási kötelezettségének és Debrecen város polgármesteri hivatalában sem teljesítette bejelentkezési kötelezettségét. A vádlott 2014-2015 évre összesen 77.810.374.-Ft adó bevallását és befizetését mulasztotta el, ezáltal ilyen összegben okozott adóhiányt az államháztartásnak.

– Debreceni Ítélőtábla –